Video Oamenii de pe litoral, îngroziţi de 4 pui de delfini eşuaţi. Fenomenul îngrijorător, explicat de specialişti: "Sunt dependenţi"
Fenomen îngrijorător la malul mării. Patru pui de delfin au fost descoperiţi morţi pe plaje. Specialiştii spun că puii, despărţiti de mame, nu rezistă mai mult de câteva zile în larg. În ultimii ani, plasele pescarilor şi războiul au decimat populaţia de mamifere din marea neagră.
În ultimele ore, trei pui de delfin au fost aduşi de valuri la mal în Mamaia, Năvodari şi Constanţa. Oamenii care se plimbau pe plajă au alertat imediat autorităţile.
Mădălin Șopoglu, activist de mediu: L-am luat de lângă valuri, l-am urcat doi metri mai sus, am anunţat ONG ul Mare Nostrum. E plimbat pe mare de câteva zile, este în stare de putrefacţie.
Specialiştii explică de ce mor tot mai mulţi pui
Marian Paiu, director Mare Nostrum: Sunt dependenţi totuşi de mamele lor, într-o primă perioadă, chiar până la doi ani de zile. Înregistrăm anumite eşuări de indivizi tineri, lucru care s-a întâmplat şi în anii anteriori. La aceştia, cauza principală este despărţirea de mamă. Neputând să se hrănească singuri, orice individ care rămâne singur, ajunge inevitabil la mal.
- Litoralul pentru toți 2024 începe din 31 mai. Stațiunea în care te poți caza și cu 35 de lei pe noapte
- Fenomen unic la malul mării. Specialiştii explică motivul pentru care apa s-a transformat într-o operă de artă...
- Baby, primul delfin născut în captivitate în România, exersează pentru a încânta publicul. Primul lui "show",...
Adrian Bîlbă, doctor în științe: Fiind că a fost furtună pe mare, a rămas un val inerţial, un val de gulă care a măturat fundul apei şi a scos la suprafaţă exemplarele moarte de săptămâni. În special zona nordică, unde sunt cele mai multe eşurări, este caracterizată printr-un relief puţin adânc, ceea ce face ca această câmpie să îi aducă de-a dura la mal, în zona de sud se mai proptesc, este mai prietoasă.
Nu este singura explicaţie. O alta ar fi pescuitul
George Hacotă, biolog marin: Culoarea lor indică un grad avansat de putrefacţie, există posibilitatea să fie de foarte mult timp morţi. Se pot lovi de pietrele din ape, se pot lovi de ambarcaţiuni, există posibilitatea să fie aruncaţi de pe pescadoare sau în urma prinderii lor.
De altfel, plasele pescarilor şi războiul din Ucraina au decimat populaţia de delfini din Marea Neagră.
Adrian Bîlbă, doctor în științe: După ultimele estimări, undeva între 100 şi 200 de mii de exemplare. Au fost cu milioanele, dar populaţia a scăzut. Nu este o specie pe cale de dispariţie, dar este un risc populaţional în Marea Neagră. Este o reducere a numărului de delfin, la toate trei speciile.
Iulia Proca, voluntar Mare Nostrum: Încă de la începutul anului, am avut 20 de eşuări la Marea Neagră dintre care un exemplare de Focila şi un exemplar de delfius delfius.
În 2022, atunci când a izbucnit războiul din Ucraina, peste 200 de delfini au eșuat pe plajele din România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰