Antena Meniu Search
x

Oficial: Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.

de Redactia Observator

la 14.12.2023, 20:04

Volodimir Zelenski și Maia Sandu
Oficial: Încep negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova - Profimedia Images

"Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova", scrie pe platforma X Charles Michel. Consiliul European, adaugă el, a acordat Georgiei statutul de candidat.

De asemenea, șeful Consiliului European precizează că se vor deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Maia Sandu, după decizia UE: "Este o pagină nouă în istoria noastră"

Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor, scrie pe Facebook Maia Sandu. "Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE", adaugă ea.

Pe acelaşi subiect

"Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au zis da pentru țara noastră, au zis da pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră", scrie pe Facebook Maia Sandu.

Ea aduagă că "acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova".

"Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE", încheie Sandu.

Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.

Zelenski: "Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă"

"Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Le mulţumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple şi tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toţi ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova şi personal pe Maia Sandu", a adăugat preşedintele ucrainean.

"Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate", a încheiat Zelenski mesajul său, potrivit News.ro.

Chiar şi joi dimineaţa, când liderii UE s-au reunit, Viktor Orban insistase că UE nu ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, semnalând că îşi va menţine veto-ul. Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, acum premier al Poloniei, declarase însă, miercuri, că premierul Ungariei este un "lider pragmatic", sugerând că ar putea fi făcut să se răzgândească. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Oficial: Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova