Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Cătălin Predoiu, despre următorii pași ai României în dosarul Schengen. Cât de aproape suntem de aderare

Schengen, aproape de o decizie finală. Într-un interviu pentru Observator, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, spune că de la o zi la alta vom avea o decizie finală cu privire la cel mai discutat subiect - intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie. Doar că imaginea este mai amplă, România depinde şi de Bulgaria. În plin proces al negocierilor pentru aderarea la spaţiul de liberă circulaţie, Ungaria a ameninţat Bulgaria că va împiedica procesul de aderare dacă impune taxe suplimentare pentru gazul rusesc. Iar Austria trebuie să decidă dacă ridică veto-ul vecinilor de la sud de Dunăre

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 14.12.2023, 19:41

Vezi și

Un proces în continuă schimbare. Aşa este negocierea pentru intrarea în Schengen. Pe masă sunt toate scenariile pentru un rezultat pozitiv, cât mai curând. 

  • Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: De la o zi la alta ne putem aştepta la evoluţii. Aceste negocieri se vor finaliza în următoarele zile. Am discutat permanent despre toate frontierele. Am adus mereu în discuţie cu domnul Karner interesele economice pe care le avem cu Austria, şi ale Austriei, şi ale României, extinderea Spaţiului Schengen nu numai că va cosolida Spaţiul Schengen pentru că România este o ţară puternică sub aspectul protecţiei frontierelor şi a combaterii migraţiei ilegale, dar va consolida şi interesele economice. Austria s a pronuntat fără echivoc în privinţa frontierei aeriene.

Air Schengen nu ar ajuta foarte mult România. Miza e la granița terestră

Air Schengen nu ar ajuta foarte mult din punct de vedere economic, miza este frontiera terestră, atât pentru noi, cât şi pentru bulgari. Bulgaria pierde anual un miliard de leva din cauza staţionării la graniţe. Majoritatea locuitorilor merg în vacanţe cu maşina - care se blochează în controalele la frontiere. 

Pe acelaşi subiect
  • Nikolai Denkov, premierul Bulgariei: Vom continua negocierile, trebuie să vedem cum putem ajunge la un acord privind graniţele terestre, aceasta este problema-cheie astăzi. Austria vrea să aibă siguranţă în privinţa migraţiei ilegale. Şi Bulgaria îşi doreşte acelaşi lucru, dar nu vrem să fim victimele unor probleme interne ale Austriei. 

La fel şi românii. Anul acesta, un număr record de români şi-au făcut vacanţa în Grecia şi Turcia. Mulţi dintre ei au călătorit cu maşina. România pierde anual patru miliarde de dolari pentru că este în afara spaţiului european de liberă circulaţie. 

În momentul de faţă, România depinde şi de Bulgaria - adică de ce va vota Olanda cu privire la vecini, dar şi de Ungaria. Guvernul de la Budapesta a ameninţat că le blochează intrarea în Schengen dacă bulgarii introduc taxe suplimentare pentru gazul rusesc, aşa cum vor. 

  • Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Am consultat imediat colegul bulgar despre această situaţie, dânsul mi-a dat toate asigurările că lucrurile sunt pe cale de rezolvare. Una sunt declaraţiile politice publice, alta e ce se întâmplă la masa de negociere.

Lungul drum până la Schengen a fost subliniat şi de preşedintele Klaus Iohannis

  • Klaus Iohannis: Mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Nu vreau să credă cineva că suntem la un mic pas de Schengen.

Atuul nostru şi al Bulgariei este susţinerea constantă din partea Executivului şi a Parlamentului European. 

  • Roberta Metsola, President of the European Parliament: De asemenea, ne dorim, spun acest lucru la fiecare Consiliu European, o decizie în privinţa Schengen pentru România şi Bulgaria. Nu pot să cred că suntem aici, în decembrie 2023, şi încă vorbim despre aderare pentru români şi bulgari.  în Spaţiul Schengen.

O decizie ar putea fi luată chiar zilele următoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » EXCLUSIV. Cătălin Predoiu, despre următorii pași ai României în dosarul Schengen. Cât de aproape suntem de aderare