Antena Meniu Search
x

Operațiune DIICOT, FBI și Europol. Un hacker craiovean ar fi atacat companii din țară și străinătate: șantaj pentru criptomonede

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, luni, o percheziţie la un bărbat din Craiova, acesta fiind suspectat că a accesat ilegal reţelele informatice ale unor companii din România şi din străinătate, de unde a sustras date, şantajând apoi acele firme şi solicitând bani, în criptomonedă.

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 18:02

Operațiune DIICOT, FBI și Europol. Un hacker craiovean ar fi atacat companii din țară și străinătate: șantaj pentru criptomonede
Operațiune DIICOT, FBI și Europol. Un hacker craiovean ar fi atacat companii din țară și străinătate: șantaj pentru criptomonede - Shutterstock

Poliţia Română, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, a desfăşurat, luni, o percheziţie domiciliară în municipiul Craiova, la reşedinţa unei persoane bănuite de infracţiuni informatice, potrivit news.ro.

"Din cercetări a reieşit că, prin diferite metode, persoana bănuită ar fi reuşit să obţină accesul în reţelele informatice ale unor companii (medii şi mari) din România, dar şi din alte state, iar apoi ar fi extras volume mari de date, care aparţineau acestora. Ulterior, ar fi şantajat companiile, prin expunerea datelor în mediul public, solicitând diferite sume de bani, în criptomonedă", a anunţat Poliţia Română.

Potrivit DIICOT, suspectul este acuzat de operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice şi şantaj.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, va fi dusă, în vederea audierii, o persoană. Documentarea activităţii infracţionale a fost făcută cu sprijinul Europol şi FBI, iar la activităţi au participat specialişti din cadrul Europol - EC3, pentru sprijin tehnic şi analitic. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe acelaşi subiect

Comunicatul DIICOT 

La data de 13.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO și BCCO Craiova au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului Craiova, la locuința unei persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, suspectul, prin diferite metode, a reușit să obțină accesul la rețelele informatice ale unor companii (medii și mari) din România, dar și din alte state, de unde a extras volume mari de date. Ulterior, suspectul a utilizat respectivele date pentru a șantaja persoanele vătămate, prin amenințarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă.  La sediul DIICOT – Structura Centrală, va fi condusă, în vederea audierii, o persoană.

Documentarea activității infracționale a fost făcută cu sprijinul Europol și FBI, iar la activități au participat specialiști din cadrul Europol - EC3, pentru sprijin tehnic și analitic. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Operațiune DIICOT, FBI și Europol. Un hacker craiovean ar fi atacat companii din țară și străinătate: șantaj pentru criptomonede