Antena Meniu Search
x

Video Operațiunea Rapid Falcon, pe litoralul românesc. Exercițiu militar româno-american cu noile rachete Himars

Rachete lansate şi peste o sută de soldaţi. Nu, nu descriem o scenă de război, ci vorbim despre un exerciţiu militar ce a avut loc pe ţărmul românesc al Mării Negre, la Poligonul Capu Midia. Bateriile de lansare aliate au fost aduse din Germania şi se alătură rachetelor româneşti aduse de la Focsani. Ieri au fost testate toate armele într-o operaţiune de intervenţie numită - "Rapid Falcon". 

de Rareș Fogas

la 20.11.2020, 08:55

Vezi și
  • 130 de militari români şi americani au luat parte la exerciţiul militar intitulat ”Rapid Falcon”, de la malul Mării Negre.
  • În cadrul exerciţiului au fost lansate rachete americane HIMARS, care vor intra în dotarea Armatei Române de anul viitor.

Rapid Falcon este un exerciţiu ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi întoarcerea personalului şi a armelor în cazărmi. 130 de militari români şi americani au luat parte la exerciţiu. 

La ţărmul Mării Negre a fost simulată o situaţie de luptă într-un mod cât mai apropiat de realitate.

”Este o tragere de succes, o tragere care a însemnat foarte multă muncă şi foarte mult efort din partea subordonaţilor mei”, spune generalul-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

În cadrul exerciţiului au fost lansate rachete americane HIMARS, care lovesc la o distanţă de 300 de kilometri şi au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan şi Siria. Acestea sunt ghidate prin GPS şi au o rată de succes foarte ridicată. În afară de România, ţări ca Polonia, Canada, Spania sau Qatar au solicitat astfel de sisteme.

Forţele Terestre Române au trimis la Midia Năvodari trei lansatoare multiple de rachete LAROM. Rachetele româneşti însă nu zboară mai departe de 45 de killometri şi nu sunt dirijate către ţintă. 

Odată lansate, acestea îşi păstrează traiectoria setată iniţiat. În plus, nu pot lovi ţinte individuale.

”O spun din nou: România nu are un prieten mai bun decât Statele Unite”, a declarat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România. 

Rachetele americane HIMARS vor intra în dotarea Armatei Române de anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Operațiunea Rapid Falcon, pe litoralul românesc. Exercițiu militar româno-american cu noile rachete Himars