Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ora de iarnă 2023. Cum ne poate afecta această schimbare. UE vrea să renunțăm la sistem

La noapte trecem la ora de iarnă. Dăm ceasurile cu 60 de minute înapoi. Mulţi se plâng - schimbarea le dă biortimul peste cap. Medicii spun, însă, că organismul funcţionează mai bine după acest program. Parlamentul European a cerut încă din 2018 renunţarea la sistemul care modifică ora de două ori pe an, dar până acum nu s-a schimbat schimbarea.

de Ingrid Tîrziu

la 28.10.2023 , 20:16

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: "Ultima duminică din octombrie este destinată pentru schimbarea orei, trecerea la ora de iarnă. Aşadar, mâine vom dormi mai mult cu o oră şi vom profita de cea mai lungă zi din an."

Ora patru va deveni ora trei la noapte. Majoritatea gadgeturilor fac schimbarea automat, daca ai bifat setarea. Trenurile care sunt pe traseu după ora patru vor aştepta în staţie până la ora de plecare conform programului de iarnă. 

Elena Frâncu, muzeugraf al Muzeului Ceasului: "Este ora standard, de fapt. La ora de vară România a trecut în anul 1932 şi la nivel global aceasta s-a adoptat pentru a profita cât mai mult de perioada de lumină." 

Vezi și

Trecerea la ora de iarnă, periculoasă pentru sănătate

Pe acelaşi subiect

Modificarea orei de două ori pe an dă pese cap organismul şi este periculoasă pentru sănătate. 

Oana Deleanu, somnolog: "Ora normală pentru bioritmul sau ritmul circadian al organismului este ora de iarnă. A fost demonstrat ştiinţific că atunci când trecem la ora de vară, creşte incideţa infarcturilor, a accidentelor vasculare cerebrale, a avorturilor după inseminarea in vitro." 

"Mi se pare mai ok să fie doar o singură oră." 

"Dimineaţa e destul de greu, dar ne adaptăm." 

De ce s-a introdus trecere la ora de iarnă?

Ideea trecerii la ora de vară îi aparţine americanului Benjamin Franklin. În secolul al XVIII-lea era justificată - omenirea avea nevoie să folosească mai mult lumina naturală şi căldura soarelui. În zilele noastre nu mai este cazul, spun specialiştii în energie. 

Ciprina Cherciu, analist în energie: "În ultimele săptămâni şi furnizorii şi distribuitorii ne spun că România are cel mai mic consum din istorie aproape. Cu siguranţă România va avea energia electrică necesară pentru trecerea asta la ora de iarnă. Cel mai probabil vom avea o iarnă cu cel mai mic consum de energie de până acum."

Europarlamentarii au votat încă de acum trei pentru renunțarea schimbării orei în funcţie de anotimp, dar decizia nu a putut fi aplicată. 

Victor Negrescu, europarlamentar: "Atât Comisia Europeană, cât şi Parlamentul European au susţinut această propunere, însă Acum ne aflăm într-o fază de blocaj. Nu există un consens la nivelul statelor membre. Ţările din nord Europei cu ţările din sud nu s-au înţeles cu privire la ora exactă pe care ar trebui să o păstrăm."

Datele pentru schimbarea orei sunt stabilite până în 2026 – așa că, cel puţin până atunci, vom face modificarea de două ori pe an. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ora de iarnă 2023. Cum ne poate afecta această schimbare. UE vrea să renunțăm la sistem