Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Trecerea la ora de iarnă 2023. De ce trebuie să dăm ceasul înapoi

Ora de iarnă 2023. Mulţi români se întreabă când se face trecerea la ora de iarnă anul acesta. Schimbarea orei va avea loc în ultimul weekend din octombrie, atunci când trebuie să dăm ceasurile înapoi, întrucât ora 4:00 va devenind ora 3:00.

de Redactia Observator

la 27.10.2023 , 22:16

Ora de iarnă 2023. Comisia Europeană a explicat că motivul pentru care există ora de iarnă şi cea de vară este pentru a se profita de lumina naturală pentru o perioadă cât mai lungă din zi.

Ora de iarnă 2023. De ce trebuie să dăm ceasul înapoi

În fiecare an, trecem la ora de vară în ultima duminică din martie, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte. Trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică din octombrie, atunci când ceasurile se dau înapoi. Această măsură a fost aplicată pentru a profita cât mai mult de lumina naturală.

Articolul continuă după reclamă

Conceptul orei de iarnă şi a celei de vară îi aparţine lui Benjamin Franklin care, în anul 1784, a scris un eseu numit "An Economical Project", în care a stabilit câteva metode de economisire a uleiului folosit de lămpile de iluminat. Printre acestea s-au numărat trecerea la ora de iarnă în octombrie şi la cea de vară în luna martie.

Pe acelaşi subiect

Când trecem la ora de iarnă 

În 2023, românii trec la ora de iarnă în noaptea dintre 28 şi 29 octombrie. Mai exact, schimbarea orei are loc în ultimul weekend din această lună. Când trecem la ora de iarnă, se spune că trebuie să dăm ceasurile înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Odată cu trecerea la ora de iarnă 2023, ziua de 29 octombrie devine cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. La nivel internaţional, ora de iarnă este considerată, de fapt, ora standard.

Unele ţări din UE vor să renunţe la schimbarea orei

Ora de iarnă 2023. În 2018, Parlamentul European a cerut CE să evalueze o directivă privind schimbarea orei în funcţie de sezon şi să facă propuneri pentru modificarea acesteia dacă este cazul.

Astfel, a fost stabilit un sondaj prin care cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor să renunţe sau nu la trecerea la ora de iarnă. În urma sondajului, care a adunat 4.6 milioane de răspunsuri, 84% de persoane s-au pronunţat în vederea renunţării la trecerea la ora de iarnă.

Până în prezent însă, România nu a luat nicio măsură cu privirea renunţării la schimbarea orei.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2023

Mecanismul de trecere la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătăţii noastre, potrivit specialiştilor. În primele zile după trecerea la ora de iarnă, unele persoane suferă de diverse simptome precum iritabilitate, oboseală sau insomnie.

Îngrijorător este că, odată cu schimbarea orei, riscul de accidente vasculare şi de accidente de muncă este mai mare, mai ales în primele săptămâni după trecerea la ora de iarnă.

Sfaturi pentru a te adapta mai uşor la trecere ala ora de iarnă

Unii oameni au nevoie de câteva săptămâni până să se adapteze complet la trecere la ora de iarnă. Fie că sunteţi o persoană matinală, fie că preferaţi să adormiţi după miezul nopţii, cele opt ore de odihnă sunt esenţiale.

Pentru a te adapta cât mai rapid la schimbarea orei, este important să te duci la culcare şi să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi.

Totodată, ca să te obişnuieşti cu trecerea la ora de iarnă, este bine să mănânci alimente cât mai uşoare înainte de somn, pentru a te odihni corespunzător.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Trecerea la ora de iarnă 2023. De ce trebuie să dăm ceasul înapoi