Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De ce se schimbă ora numai în weekend. Motivul este simplu

Românii se pregătesc să treacă, în acest weekend, la ora de iarnă, astfel că ar urma să se bucure mai puţin de lumina naturală în a doua jumătate a zilei, dar evenimentul vine la pachet şi cu câteva dileme.

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 11:13

Pe 27 octombrie românii trec la ora de iarnă 2024 Pe 27 octombrie românii trec la ora de iarnă 2024

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie, România trece la ora de iarnă 2024. Asta înseamnă că ora 04.00 dimineaţa devine ora 03.00 dimineaţa, proces tradus, în popor, prin ideea că în noaptea de sâmbătă spre duminică dormim cu o oră în plus.

Deşi vorbim despre o diferenţă de o singură oră, procesul poate afecta în mod serios sănătatea fizică şi mentală a oamenilor, care ar putea avea mari probleme în a se adapta, practic, la noul fus orar.

Cum depăşim problemele legate de schimbarea orei 

Articolul continuă după reclamă

Specialiştii susţin că prin acest proces, de schimbare a orei, organismul poate fi afectat în mod serios. Printre altele, poate interveni o stare de oboseală cronică, iar perioada care ar trebui să fie de odihnă, din noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi alterată în mod serios, mai ales când vine vorba de copii şi persoane vârstnice.

Pe de altă parte, specialiştii oferă şi sfaturi pentru a trece mai uşor peste eventualele dificultăţi. Se recomandă, printre altele, adaptarea orei de culcare cu câte 10-15 minute pe zi începând de cu trei zile înainte de noaptea cu pricina sau posibilitatea de a vă bucura de un somn de scurtă durată la orele amiezii.

Controverse legate de schimbarea orei 

În ultimii ani s-a vehiculat tot mai mult posibilitatea ca ţările care apelează la acest artificiu, de schimbare a orei de două ori pe an, să renunţe la ideea de a mai trece printr-un asemenea proces. Chiar s-a vehiculat posibilitatea ca România să rămână la ora de iarnă, pe motiv că aceasta ar fi ora reală după care ar trebui să ne ghidăm, dar ideea a fost abandonată din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Totuşi, în ultima perioadă au crescut costurile în ceea ce priveşte consumul de energie astfel că a apărut un alt scenariu conform căruia România să rămână la ora de vară, tocmai pentru a profita cât mai mult de lumina naturală şi a reduce costurile cu consumul de energie seara.

Mai ales în condiţiile în care ideea de a schimba oră a apărut în România în 1917, când s-a mers chiar pe acelaşi scenariu, de a exista o economie la electricitate.

De ce se schimbă ora numai în weekend

În România, schimbăm ora de două ori pe an. În ultimul weekend din luna martie trecem la aşa-numita oră de vară, când ora 03.00 devine ora 04.00, iar în ultimul weekend din luna octombrie trecem la aşa-numita oră de iarnă, când ora 04.00 devine ora 03.00.

S-a luat decizia ca ora să se schimbe numai în weekend tocmai pentru că cei mai mulţi dintre români sunt implicaţi într-un moment de repaus şi le-ar fi, măcar teoretic, mai uşor să treacă peste eventualele dificultăţi provocate de procesul de schimbare a orei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri sociale » De ce se schimbă ora numai în weekend. Motivul este simplu