Antena Meniu Search
x

Orașul distrus de cutremurul din 1977, cu peste 200 de morți, de care românii NU au știut. Nici măcar Ceaușescu! ”A fost ca la Cernobâl!”

După București, orașul cel mai grav afectat de cutremurul din 1977 a fost, în mod surprinzător, în țara vecină, Bulgaria. Sviștov a fost răvășit de mișcarea telurică din Vrancea. A fost cel mai mare dezastru natural produs la sud de Dunăre în secolul trecut. Iar regimul comunist bulgar a ținut secretă întreaga tragedie.

După București, orașul cel mai grav afectat de cutremurul din 1977 a fost, în mod surprinzător, în țara vecină, Bulgaria. Sviștov a fost răvășit de mișcarea telurică din Vrancea. A fost cel mai mare dezastru natural produs la sud de Dunăre în secolul trecut. Iar regimul comunist bulgar a ținut secretă întreaga tragedie.

În timp ce românii se confruntau cu o uriașă catastrofă, în nordul Bulgariei, în Sviștov, situația era la fel de cruntă. Orașul de pe malul Dunării a suferit distrugeri uriașe în urma cutremurului din 4 martie 1977. Iar tragedia acelor locuitori a fost amplificată și de politica criminală a autorităților comuniste de la Sofia, care au vrut să țină totul secret.

GALERIE FOTO: orașul bulgar Sviștov, distrus de cutremurul din 4 martie 1977

În seara de 4 martie, la câteva minute după seism, orașul era complet schimbat. Toate străzile erau în beznă, pentru că seismul afectase alimentarea cu energie electrică. În întuneric, se auzeau strigătele a mii de oameni panicați. Unii își strigau rudele dispărute, alții cereau ajutor.

Pe acelaşi subiect

 Un bloc de 8 etaje, clădire-simbol a localității, era făcut una cu pământul. Oficial, 76 de suflete au pierit aici. La etajul 8 locuia o familie originară din Grecia, care a fost nimicită. Toți cei 9 membri – părinții, fiul, nora și cei 4 nepoți au fost scoși fără viață, din dărâmături. Într-un alt apartament locuia o tânără actriță. A fost găsită și ea fără suflare, ținând în brațe trupul neînsuflețit al bebelușului său de 10 luni.

Pe o altă stradă, căminul unei fabrici din Sviștov a fost, de asemenea, spulberat de cutremur. Cel puțin 45 de oameni au pierit acolo. În centrul orașului, biserica, o altă clădire simbol era, de asemenea, în mare parte distrusă.

Spitalul transformat în morgă. Un oraș la mâna hoților

În cartiere, de asemenea, multe case dispăruseră. Drumurile către ieșirea din Sviștov erau aglomerate de mașini încărcate cu lucruri adunate în grabă: sute de oameni fugeau din oraș, de teama unui alt seism. Alte mii dormeau pe străzi. În tot acest timp, printre dărâmăturile caselor și magazinelor își făcuseră apariția hoții, care, fără pic de compasiune față de cei nenorociți de cutremur, găsiseră momentul prielnic pentru a fura în voie.

Când și-au revenit din șocul dezastrului, armata bulgară, miliția, pompierii au demarat o amplă operațiune de salvare. La spitalul din Sviștov era un peisaj teribil, ca în vremuri de război. Holurile erau transformate în morgă: oriunde pășeai, spun martorii, erau cadavre întinse pe jos. În saloanele supraaglomerate, medicii nu mai făceau față din cauza numărului uriaș de răniți.

”A fost ca la Cernobâl”

În ciuda dezastrului, autoritățile centrale bulgare au reacționat în mod șocant. Au încercat să îngroape secretul catastrofei din Sviștov. Nici măcar bulgarii nu au știut de amploarea tragediei din orașul de pe malul drept al Dunării, iar străinii cu atât mai puțin. Bilanțul distrugerilor a fost minimalizat dramatic, iar despre morți nu s-a spus nimic. ”A fost ca la Cernobâl”, spune acum presa bulgară, făcând o comparație între reacția guvernului comunist de la Sofia și a regimului sovietic, care, în mod similar, a încercat să mușamalizeze explozia de la reactorul nuclear ucrainean, din aprilie 1986.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit cifrelor oficiale, 128 de oameni au murit în la Sviștov, în urma cutremurului din Vrancea, din 4 martie 1977. Localnicii spun însă că cifra reală a morților e 250. După cutremur, biserica distrusă din centrul orașului a fost refăcută. Tot acolo a fost instalată o placă memorială, cu numele a 100 de victime, amintind de cea mai mare catastrofă naturală din istoria recentă a Bulgariei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Orașul distrus de cutremurul din 1977, cu peste 200 de morți, de care românii NU au știut. Nici măcar Ceaușescu! ”A fost ca la Cernobâl!”