Antena Meniu Search
x

Video ''Otrava'' din parfumuri. Mai multe mărci, care conţin o substanţă ce poate cauza infertilitate, retrase din mall

Parfumurile de lux nu miros a bine. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit în mai multe mărci de parfum substanţe interzise, cu efecte grave asupra sănătăţii. Compusul chimic lilial, cel care dă arome florale sau orientale, poate provoca infertilitate, avertizează medicii. Un magazin celebru a fost închis temporar şi peste 20 de mii de sticluţe sunt verificate de specialişti. Substanţa periculoasă a fost notificată prin sistemul european de alertă.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 18.03.2023, 20:42

Shutterstock Vezi și

Mai multe parfumuri de lux, la preţuri de sute de lei, cu arome florale sau orientale, ascund pericole uriaşe pentru sănătate. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au închis un magazin de lux, în care au fost identificate mai multe sticluţe care conţin o substanţă ce ar cauza infertilitate. Lilial este un ingredient cu rol aromatizant interzis din martie anul trecut în comunitatea europeană.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Cantitate însemnată de produse se aflau toate în categoria celor ce conţin substanţele aflate pe sistemul de alerta european. Este greu de identificat exact stocul. S-a stat de vorba cu fiecare dintre reprezentaţii operatorilor economici de a lua masurile de retragere din întreaga reţea. 

Substanţa periculoasă a fost notificată prin sistemul european de alertă

Sunt verificate inclusiv stocurile din depozite. Chiar şi aşa, reporterii Observator au găsit pe rafturile unui magazin câteva produse din imaginile comisarilor ANPC. 

Pe acelaşi subiect

Radu Ţincu, medic toxicolog: Este vorba despre o aldehida aromatică sintetică utilizată pentru diferite produse cosmetice sau igiena casnică. Reduce fertilitatea şi sunt studii care au arătat efectul mutagen şi carcinogen, adică capacitata acestei substanţe de a produce modificări genetice.

''Sunt atâtea substanţe care provoacă tot felul, aşa că nu mă miră că au găsit ceva care provoacă infertilitate în parfum."

"Cred că e ceva periculos!"

Dincolo de amenzile ANPC, clienţii se plâng că nu sunt informaţi despre toate aceste pericole la care se expun chiar şi în magazinele brandurilor de lux.  

"Ar trebui să fie o etichetă mai evidențiată. Provoacă sau nu provoacă, cum e la medicamente clar, când ești însărcinată, alăptezi și așa mai departe."

"Ar trebui să se facă mai multe analize asupra acestor parfumuri."

Radu Ţincu, medic toxicolog: Sigur că discutăm despre un efect toxic cumulativ, asta nu înseamnă că dacă am foslosit o dată de două ori o astfel de substanță efectele apar imediat. 

Protecţia Consumatorilor a dat amenzi în valoare de 30 de mii de lei celor mai mari operatori economici din Capitală şi au oprit de la vânzare mai multe produse pentru că nu aveau informaţii în limba română pe etichetă ori depăşiseră data de valabilitate a produselor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » ''Otrava'' din parfumuri. Mai multe mărci, care conţin o substanţă ce poate cauza infertilitate, retrase din mall