Antena Meniu Search
x

Video Parada militară de 1 Decembrie 2023. Peste 250 de militari străini vor fi prezenţi la defilarea de Ziua Naţională a României

Paradă plină de premiere, anul acesta, de 1 Decembrie. Dacă vremea va fi favorabilă, peste Arcul de Triumf vor zbura cele trei elicoptere BlackHawk intrate de curând în posesia SMURD. Este primul an în care la defilare participă militari ai comandamentului NATO de la Sibiu. La eveniment, va putea fi admirat - la sol - şi avionul de luptă fără pilot "Bayraktar". Pentru ca totul să iasă perfect, peste 1500 de militari au participat astăzi la repetiţie. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 27.11.2023, 20:48

Vezi și

Cristi Popovici, reporter Observator: Peste 1500 de militari vor fi prezenţi la parada de 1 decembrie de la Arcul de Triumf, cu aproximativ 130 de vehicule blindate şi sisteme de lansare a rachetelor. Iar pe cerul Capitalei vor zbura aproximativ 40 de avioane şi elicoptere militare. Datorită blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce acţiuni în luptă în cele mai grele condiţii, asigurând protecţie împotriva explozivelor improvizate.

Tancurile Bizon şi blindatele Piranha, printre vedetele paradei de 1 decembrie 2023

Parada care marchează 105 ani de la Marea Unire se anunţă una fastuasă. Armata este pregătită cu cele mai moderne elemente de tehnică militară şi cel mai mare număr de participanţi din ultimii ani. În total, în aer şi la sol, vor fi aproximativ 2400 de militari și specialişti.  

Complexul Ghepard este cel mai performat dintre sistemele de artilerie antiaeriană.

Pe acelaşi subiect

Cristi Popovici, reporter Observator: Tancurile Bizon şi Blindatele Piranha sunt printre vedetele paradei. Nu avem încă tancuri Abrams, întrucât procedura de achiziţie a acestora abia a început. Cine ştie, poate la parada de 1 Decembrie de anul viitor. 

La paradă vor fi prezenţi şi militari străini

La defilare participă angajaţi ai MAI, STS, SRI şi Administraţia Penitenciarilor. Pentru prima dată, anul acesta, li se alătură peste 250 de militari străini cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din partea Germaniei, Turciei şi Ţările de Jos. Pentru prima oară, la Parada de Ziua României, vor fi prezenţi şi militari spanioli. Premiere sunt şi în materie de echipamente.

Ciprian Marin, comandantul Statului Major al Forţelor Terestre: Echipamentul de comandă-control de la sistemele de lansare Himars. Echipamentele Patriot pe care le avem aici, sunt din sistemele 3 şi 4 care au venit anul acesta. Avem pentru prima oară în formaţie, pt că au veni8t de foarte scurt timp, radare de supraveghere terestră. În expoziţia statică, vom avea o aeronavă fără pilot Bayraktar.

În premieră, vor putea fi admirate la paradă şi elicopterele Black Hawk, achiziţionate de Ministerul de Interne, dar şi un avion Lear Jet Bombardier 75, destinat evacuării medicale.

Monica Dajbog, purtător de cuvânt MAI: Pregătirile pentru parada de 1 Decembrie au început cu câteva săptămâni înainte, au fost foarte multe ore de antrenament, repetiţii.

Sublocotenent inginer Ilie Marian, Regimentul 74 Patriot: Particip la defilări încă din 2017. 

Traficul rutier va fi restricţionat pe toate bulevardele din zona Arcului de Triumf

Mâine, repetiţia se va desfăşura la Arcul de Triumf. Traficul rutier va fi restricţionat de la ora 3 dimineaţa pe toate bulevardele din zona Arcului de Triumf. La primele ore ale diminatii soferii ar putea avea de infruntat aglomeratia. Tocmai de aceea sunt sfătuiţi să caute rute ocolitoare. 

Antena 1 va transmite vineri 1 decembrie de la ora 10:30 Parada Militară într-o ediţie specială Observator, prezentată de Sonia Simionov şi Cristi Popovici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Parada militară de 1 Decembrie 2023. Peste 250 de militari străini vor fi prezenţi la defilarea de Ziua Naţională a României