Antena Meniu Search
x

Video "Parcă e o rugă pentru cei plecaţi dincolo". Ziua Morţilor, celebrată în Cimitirul Central din Cluj cu un spectacol de operă. De opt ani, concertul a devenit o tradiţie

De aproape un deceniu, an de an, Cimitirul Central din Cluj se transformă într-o mare de lumină în prima zi din noiembrie. Luminaţia sau Ziua Morţilor, aşa cum este cunoscută în popor, a devenit un eveniment cu tradiţie în rândul ardelenilor care merg la mormintele celor dragi cu flori şi lumânări. Iar ca atmosfera să fie una cu adevărat emoţionantă, printre morminte a fost organizat şi un spectacol de operă.  

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.11.2023, 21:12

Vezi și

Aşa au răsunat seara trecută, printre mormintele Cimitirului Central din Cluj, acordurile corului şi orchestrei Claudiopolis, dirijate de Vlad Eniu. Concertul organizat de Scena Urbană a ajuns în acest an la a noua ediţie. 

Ziua Morţilor, celebrată în Cimitirul Central din Cluj cu un spectacol de operă

Daniela Maier - coordonator Scena Urbană: Ne dorim ca în fiecare an să fie tot mai bine şi ne dorim ca acest eveniment care a devenit tradiţie să fie tot mai drag clujenilor. Sunt de fiecare dată câteva lucruri inedite, câteva lucruri speciale.

De Ziua Morţilor, aleile cimitirului au fost pline. Sute de clujeni au ieşit să aprindă o lumânare în memoria celor dragi, trecuţi în nefiinţă şi pentru a asista la celebrul concert de Luminaţie.

Pe acelaşi subiect

Localnice: - Noi venim in fiecare an, la 8 morminte venim. Pentru noi e o liniştire sufletească.

 - Venim in fiecare an, avem aici bunicii, avem rude, pregătim mormintele din timp şi venim să aprindem lumânări.

 - De patru ani de zile n-am mai prins şi abia am aşteptat să vin. Foarte frumos, excelent. Parcă e o rugă, pentru cei plecaţi dincolo. 

Alţii însă au participat pentru prima dată la seara de Luminaţie, însă au simţit încărcătura emoţională din primele clipe. 

Localnice: - Mi s-a părut foarte frumos, este pentru prima dată când vin. Mi-a dat o stare de bine, de linişte. M-a relaxat.

- E foarte frumos şi e bine că ne amintim măcar o dată pe an de cei plecaţi dintre noi.

Amploarea evenimentului devenit deja tradiţie se vede cel mai bine de la înălţime. Câteva imagini care au surprins cimitirul luminat de mii de candele îţi taie răsuflarea. Concertul de Luminație se desfășoară, neîntrerupt, din anul 2015, iar în perioada pandemiei a fost transmis către public prin canale media și rețele de socializare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Parcă e o rugă pentru cei plecaţi dincolo". Ziua Morţilor, celebrată în Cimitirul Central din Cluj cu un spectacol de operă. De opt ani, concertul a devenit o tradiţie