Antena Meniu Search
x

Mai mulţi pasageri s-au trezit pe Otopeni că li s-au anulat zborurile către Italia (Video)

Trăim vremuri istorice! Pentru prima dată, Italia devine pentru România o destinaţie interzisă. Începând de astăzi şi până pe 23 martie, toate zborurile spre peninsulă sunt anulate.

De Francesca Simionescu la 09.03.2020, 20:19
Vezi și
  • Mai mulţi pasageri s-au trezit pe Otopeni că li s-au anulat zborurile către Italia
  • Măsura de anulare a zborurilor către Italia, în vigoare cel puţin până la 23 martie

Trăim vremuri istorice! Pentru prima dată, Italia devine pentru România o destinaţie interzisă. Începând de astăzi şi până pe 23 martie, toate zborurile spre peninsulă sunt anulate. Deşi măsura ar fi trebuit să intre în vigoare abia la prânz, companii aeriene care aveau programate curse pe Otopeni, în această dimineaţă, le-au anulat pe toate. Mulţi pasageri au aflat abia pe aeroport că planurile lor au rămas în aer.

Ora 7, Aeroportul Henri Coandă. Cândva oră de vârf. Astăzi, abia dacă zăreai câţiva pasageri. Cum nu erau cozi, călătorii nu păreau tensionaţi. Unii nu aflaseră vestea venită în miez de noapte. 

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Se aprobă suspendarea zborilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară. 

Deşi măsura ar fi trebuit luată începând cu ora 12, companiile au renunţat mai devreme la curse. 

Francesca Simionescu, reporter Observator: Toate zborurile programate pentru astăzi, cu destinaţia Italia, au fost anulate. Chiar şi cele programate înainte de ora 12. O posibilă explicaţie pentru acest lucru ar fi faptul că, dacă avioanele ar fi plecat din România către Italia, atunci ar fi trebuit să se întoarcă în ţară după ora prânzului. 

Aşa că liniştea a durat puţin. În jur de ora 8, oamenii au aflat că planurile lor sunt în aer. Pentru Magda, de exemplu, Italia este acasă. Locuieşte acolo de 20 de ani. Mâine ar fi trebuit să înceapă serviciul şi spera că va prinde avionul spre Bologna, care trebuia să decoleze la 10 dimineaţa. 

Magda, pasager: Eu vin de la Galaţi. Să te trezeşti în aeroport cu zborul anulat când au spus clar că de la 12 pleacă ordonanţa. Nu este posibil, eu mâine încep munca, ce fac? Risc să mă dea afară. 

Tot acasă, în Italia, ar fi trebuit să ajungă şi aceşti turişti care ne-au vizitat ţara: "Am schimbat chiar acum spre Bruxelles, Charleroi. Trebuie să zburăm spre locuri în apropierea Italiei şi să luăm autobuzul sau trenul ca să ne întoarcem acasă".

La 10.40, în Cluj-Napoca, a aterizat ultimul avion dinspre Italia. 

"Am stat câteva ore azi-noapte în Italia, am plătit biletul de avion ca să vin dimineaţa la Bucureşti. Ni s-a anulat biletul, n-am mai avut pretenţii ca să mai cer bani că pierdeam timpul pe acolo şi a trebuit să iau un alt bilet ca să ajung în Cluj". 

"Aveaţi programată venirea acasă? Da, de câteva zile. Şi am văzut aseară că era ultimul zbor. Are legătură cu coronavirusul? Da, mi-a fost frică, pentru fetiţă mai mult". 

"Aseară la ora 2 am luat bilet, după ce s-a dat conferinţa aia că nu mai au voie să iasă, să circule avioanele". 

Cei care vor zbura cu escală spre România, din Italia, Iran, China ori Coreea de Sud, au obligaţia să intre în carantină când ajung la destinaţie. Ministrul Transporturilor a anunţat că toţi operatorii aerieni sunt obligaţi să restituie banii pasagerilor. 

Traian Bădulescu, consultant în turism: Trebuie făcută o cerere către compania aeriană. Dacă au reprezentanţă în România, direct la reprezentanţa în România. Compensările pot viza, în primul rând, returnarea sumei integral. În acelaşi timp, anumite companii pot să ofere rute alternative la acelaşi cost sau amânarea călătoriei.

Zilnic, peste 4000 de oameni călătoreau pe ruta România-Italia. Zborurile sunt anulate până pe 23 martie. Perioada ar putea fi însă prelungită. 

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: În condiţiile în care se anulează un zbor cu mai puţin de şapte zile înainte de termenul planificat, obligaţia operatorilor aerieni este de a restitui banii tuturor pasagerilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Mai mulţi pasageri s-au trezit pe Otopeni că li s-au anulat zborurile către Italia (Video)