Antena Meniu Search
x

Pasagerii cu certificat digital european pentru COVID-19 nu mai trec prin controlul DSP din Aeroportul Otopeni

Pasagerii care au un certificat digital european pentru COVID-19 nu mai trec prin controlul DSP din Aeroportul Otopeni, începând de marți, 13 iulie 2021, a anunțat Biroul de presă al Companiei Naţionale Aeroporturi București (CNAB).

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 13.07.2021, 20:49

O femeie cu mască pe față este însoțită de doi copii, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni
Pasagerii cu certificat digital european pentru COVID-19 nu mai trec prin controlul DSP din Aeroportul Otopeni - Paul Antonescu / Shutterstock.com

Potrivit sursei citate, începând din 13 iulie 2021, toți pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coandă din țări aflate pe lista galbenă pot utiliza fluxul verde (fără control DSP) dacă prezintă un certificat digital european COVID sau un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare.

Pasagerii care sosesc din țări aflate pe lista roșie pot utiliza, de asemenea, fluxul verde, dar numai dacă prezintă un certificat digital european COVID. Important de precizat este faptul că certificatele digitale emise de Marea Britanie nu sunt valabile.

Pentru a beneficia de această facilitate, pasagerii trebuie să prezinte acest document personalului din aeroport, la punctul de acces pe culoarul verde.

„Rugăm pasagerii să îşi actualizeze permanent informaţiile privind intrarea în ţară, acestea suferind modificări frecvente. De asemenea, insistăm ca pasagerii care sosesc din ţări aflate pe lista roşie sau galbenă să îşi completeze din timp formularul solicitat de autorităţile sanitare din România. Acesta poate fi descărcat de pe site-urile companiilor aeriene sau www.mae.ro. Având în vedere că traficul de pasageri în sezonul de vară este în creştere, iar regulile impuse de pandemie prevăd controale suplimentare, timpii de aşteptare pentru formalităţi (check-in, control de frontieră), dar şi pentru preluarea bagajelor pot creşte în orele de vârf; totuşi, aceştia nu depăşesc, de regulă, timpii de aşteptare de pe celelalte aeroporturi europene. Prezenţa din timp, la aeroport, pentru pasagerii care urmează să decoleze, este în continuare recomandată ferm”, se mai arată în comunicatul CNAB.

Pe acelaşi subiect

Unde ni se poate solicita certificatul digital Covid

Certificatul digital Covid a intrat în vigoare de la 1 iulie, iar cei mai mulţi dintre români se gândesc în special la avantajul de a călători în mod liber cel puţin prin spaţiul Uniunii Europene. Totuşi, certificatul digital Covid are şi alte avantaje, el urmând să fie, cel mai probabil, admis ca dovadă la participarea la anumite evenimente, concerte, evenimente sportive, cât şi ca dovadă de acces în anumite instituţii.

Certificatul digital Covid a intrat în vigoare de la 1 iulie, însă există o perioadă de şase săptămâni de tranziţie, perioadă în care certificatul digital Covid funcţionează în paralel cu dovada simplă de vaccinare sau cu altfel de documente care să ateste că o persoană a trecut prin boală sau s-a testat.

De la 15 august, certificatul digital Covid devine primordial, prin intermediul lui urmând să se facă dovada că o persoană s-a vaccinat împotriva Covid, s-a testat sau a trecut prin boală. Totuşi, autorităţile dau asigurări că certificatul respectiv nu este obligatoriu ci el reprezintă doar un document care să uşureze situaţia celor care călătoresc şi care permite economisirea de timp pentru formalităţi şi evitarea cozilor.

Cum funcționează certificatul digital Covid

Certificatul digital Covid se bazează în special pe un cod QR care permite scanarea informaţiilor. Se consideră că acest element de siguranţă permite ca documentul să nu poată fi falsificat. În primul rând, este evident că respectivul cod poate fi scanat de reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, în momentul în care se fac verificări pe aeroport sau la vamă.

De asemenea, codul QR al certificatului digital Covid poate fi scanat şi de instituţii abilitate din punct de vedere sanitar, cum ar fi direcţii de sănătate, reprezentanţi ai unor instituţii medicale sau chiar medici în sinea lor. Nu în ultimul rând, se poate ajunge chiar într-atât de departe încât organizatorii de evenimente sportive, culturale sau de alt fel să fie obligaţi să apeleze la servicii de specialitate astfel încât să se poată efectua scanarea codului QR înainte de a avea acces la evenimentul respectiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Pasagerii cu certificat digital european pentru COVID-19 nu mai trec prin controlul DSP din Aeroportul Otopeni