Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Păsările exotice, din Africa sau Asia, care şi-au făcut cuib în parcurile din Capitală. S-au adaptat la clima de aici, dar pun în pericol speciile autohtone

Micul Alexandru, o specie de papagali exotici, se simte la noi ca acasă, în Africa sau Asia. Mai multe exemplare trăiesc în libertate în parcurile din Bucureşti sau Iaşi. Specialiştii spun că păsările, cărora le plac temperaturile ridicate, s-au obişnuit şi cu iernile tot mai blânde de la noi. 

de Ana Grigore

la 25.07.2024 , 21:04

Papagalii din specia Micul Alexandru, care pot repeta ce aud la oameni, au fost văzuţi în libertate pentru prima dată în 2009. De atunci, au avut perioade în care s-au înmulţit şi acum mai multe exemplare pot fi admirate în Capitală. 

Păsări exotice în parcurile din Bucureşti

Primele exemplare de papagali exotici au fost observate în parcul Tineretului din Bucureşti. Acum, parcul este casă pentru patru astfel de păsări si cel mai des pot fi văzute pe insulele din parc. Oamenii din zonă s-au obişnuit deja cu prezenţa păsărilor exotice. 

Vezi și

Păsările sunt originare din Africa și au fost aduse în ţara noastră prin intermediul petshopurilor, de unde poate fi cumpărate la preţuri de peste 1.000 de lei. Au ajuns să locuiască în parcuri după ce au scăpat din captivitate şi, în ciuda originii lor, au reuşit să supravieţuiască temperaturilor scăzute. 

Pe acelaşi subiect

"Specia se adaptează foarte uşor la condiţiile din ţara noastră, rezistă fără probleme şi la iernile noastre, chiar şi la temperaturi de -10 grade, chiar şi -20 de grade, o bună perioadă de timp. Oricum, în ultimii ani, cel puţin în România, iernile au fost mai blânde", explică Dani Drăgan, biolog.

"Este interesant să îi avem aici, dar nu ştiu exact cum influenţează celelalte habitate de păsări, cum interacţionează cu celelalte specii de păsări", crede un trecător. Specialiştii spun că prezenţa lor în libertate în număr mare poate afecta habitatul altor păsări. 

"Şi un singur individ este agresiv, faţă de celelalte specii de păsări autohtone. Aşa este comportamentul speciei şi agresivitatea se întâmplă, mai ales la zonele de hrănire. Alungă absolut toate speciile de păsări", adaugă Dani Drăgan, biolog.

Pe lângă exemplarele din parcul Tineretului, alţi cinci papagali exotici din această specie au fost observaţi în parcurile Sticlăriei şi IOR, dar şi în zona Iancului. Şi locuitorii din Iaşi pot admira această specie - patru papagali şi-au făcut cuib în zona de lângă Teatrul Naţional.  

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Păsările exotice, din Africa sau Asia, care şi-au făcut cuib în parcurile din Capitală. S-au adaptat la clima de aici, dar pun în pericol speciile autohtone