Antena Meniu Search
x

Paștele Blajinilor, ospăţ în cimitir cu bucate alese pentru sufletele morţilor

Un obicei cunoscut după nume, dar în continuare surprinzător şi poate din ce în ce mai rar are loc în mai multe zone din ţară la o săptămână după sărbătoarea Învierii Domnului.

de Redactia Observator

la 06.05.2019, 10:38

Vezi și

Un obicei cunoscut după nume, dar în continuare surprinzător şi poate din ce în ce mai rar are loc în mai multe zone din ţară la o săptămână după sărbătoarea Învierii Domnului. Paştele Blajinilor este prilej pentru o nouă masă îmbelşugată, bucate alese şi băutură din belşug. Totul pentru sufletele morţilor. Iar ceea ce îl face mai atipic este locul ospăţului: în cimitir, printre morminte.

Obiceiul străvechi spune că lunea, la o săptămână după a doua zi de Paşte, e zi de pomenire pentru cei care s-au stins. Cei mai mulţi dintre credincioşi se întorc însă de astăzi, luni, la serviciu, aşa că pomana de Paştele Blajinilor a avut loc deja. De la primele ore ale dimineţii, oameni au luat drumul bisericii cu coşurile pline de bucate. La loc de cinste au fost, din nou, ouăle roşii, cozonacul şi vinul.

Ospăţul care a atras cele mai multe priviri a fost la chiar la intrarea în acest cimitir din Galaţi, lângă cel mai impunător cavou. Pentru cei care nu au dorit să se înfrupte din bucate în locul mai puţin obişnuit, creştinii au împărţit pachete.

Conform tradiţiei, mâncarea a fost binecuvântată de preoţi, după ceremonia de pomenire a morţilor. Obiceiul mai spun că de Paştele Blajinilor, rudele celor înhumaţi în cimitir trebuie să petreacă toată ziua lângă mormânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Paștele Blajinilor, ospăţ în cimitir cu bucate alese pentru sufletele morţilor