Antena Meniu Search
x

Video Pensii acordate în baza unor acte false, în Mehedinți. Mii de dosare luate la verificat, prejudiciul este uriaș

Pensii acordate ilegal, umflate peste măsură sau acordate în baza unor dosare incomplete. Toate fac subiectul unei anchete la Casa de Pensii Mehedinţi. Prejudiciul e de uriaş. În numai 8 cazuri, s-a calculat o pagubă de 140 de mii de lei. Mii de dosare sunt verificate acum rând pe rând. În teorie, banii ar trebui daţi înapoi. În practică, sumele sunt greu de recuperat. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 20.04.2021, 09:29

Vezi și

În dosar nu avem decât o cerere, copia după buletin şi nişte acte care nu sunt datate, nu sunt semnate şi oamenii iau banii şi pensia de ani de zile.

În timp ce unii iau pensii mari doar pe baza cererii de pensionare, alţii iau bani cu adeverinţe false de vechime. Şi sunt sute!

Mihai Plăvițu, directorul Casei de Pensii: Comisia a observat dintr-un total de 115 dosare verificate, lipsa la 103 dosare a documentelor justificative. Este un prejudiuciu de peste 140 de mii de lei la un număr de opt dosare, însă comisia a mai lucrat şi am ajuns la un număr de 20 de dosare, deci prejudiciul este mult mai mare.

Peste 7000 de dosare, luate la verificat

Pe acelaşi subiect

Ancheta este încă în plină desfăşurare. Peste 7000 de dosare, din 2004 şi până în prezent, sunt luate la mână. Directorul actual, care şi-a însuşit rolul de avertizor public, a venit la conducere de doi ani, iar verificările au început încă de anul trecut. Săptămâna trecută, a mers cu datele la procuratură.

Cristina Oprea, reporter Observator: După identificarea dosarelor cu probleme au fost luate şi primele măsuri. Mai multe persoane au primit deja decizia prin care li se anulează dreptul de a încasa pensia. Şi le-a fost cerut să aducă banii înapoi. 

Până acum, doar un pensionar s-a conformat şi va returna cei 24 de mii de lei încasați nelegal. 

Dacă e ilegal, banii trebuie să se recupereze. Dar şi alţi bani care au rămas acolo unde au rămas la fiecare şi au făcut câte un an, doi de lipsire de libertate şi sunt tot acolo...

Paguba este uriaşă, dar, potrivit legii, pot fi recuperate doar sumele încasate ilegal în ultimii trei ani

De cealaltă parte, sunt oameni care susţin că au fost neîndreptăţiţi. Acest bărbat a lucrat 16 ani în mină şi alţi câţiva pe şantierul naval. Spune că ar trebui să aibă o pensie de 3000 de lei, dar ia de fapt cu 1000 mai puţin.

Eu în 2013 m-am dus cu o cerere de recalculare şi m-am dus şi mi-a spus doamna de la primiri acolo, de la dosare, face "du-te, matale, acasă liniştit că trebuie să-ţi vină nişte bani". Nu mi-a venit nici în ziua de azi niciun leu!

Între timp, a început urmărirea penală.

Andreea Rădoi, IPJ Mehedinți: Sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii dinfracţiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune.

Şi Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a trimis corpul de control la Mehedinţi. Paguba este uriaşă, dar, potrivit legii, pot fi recuperate doar sumele încasate ilegal în ultimii trei ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pensii acordate în baza unor acte false, în Mehedinți. Mii de dosare luate la verificat, prejudiciul este uriaș