Antena Meniu Search
x

Pensiile vor creşte în fiecare an şi aproape se vor dubla până în 2021

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament în urmă cu două săptămâni. Primele majorări vor fi făcute peste doar două luni, în septembrie, când punctul de pensie va creşte cu 165 de lei.

de Redactia Observator

la 09.07.2019, 14:49

Vezi și

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament în urmă cu două săptămâni. Primele majorări vor fi făcute peste doar două luni, în septembrie, când punctul de pensie va creşte cu 165 de lei. În timp ce Guvernul dă asigurări că există suficienţi bani pentru majorări, analiştii avertizează că impactul bugetar este prea mare.

După doi ani de la iniţiere, noua lege a pensiilor devine realitate. În următorii ani, pensionarii vor avea parte de creşteri etapizate ale veniturilor.

Punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei - cât este în prezent - la 1.265 de lei, în luna septembrie a acestui an. Apoi, în fiecare an vor exista majorări. În 2020 va ajunge la 1.750 de lei, iar în 2021 la 1.850 de lei.

Asta înseamnă o majorare de aproape 70% a tuturor pensiilor până în 2021.

Concret, un pensionar care primeşte acum 1.300 de lei va încasa după după prima majorare 1.494 de lei. Anul viitor va ajunge la 2.087 de lei, iar în 2021 va câştiga 2.194 de lei.

Opoziţia, dar şi analiştii au atras atenţia că nu sunt suficienţi bani pentru aceste creşteri. Impactul bugetar va ajunge până la aproape 12% din PIB.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Analiştii financiari spun, de asemenea, că majorările ar putea produce turbulenţe în economie. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat însă că Guvernul va respecta calendarul majorărilor. Iar după publicarea legii în monitorul oficial vor începe pregătirile pentru recalcularea pensiilor.

Noua lege a pensiilor mai prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, iar stagiul de cotizare este de minimum 15 ani şi devine complet după 35 de ani.

Totodată, mamele care au realizat stagiul minim şi care au născut 3 copii pot ieşi la pensie cu 6 ani mai devreme.

În plus, în noua formulă, vor conta inclusiv sporurile primite la salariu, orele suplimentare plătite sau primele şi studiile făcute - inclusiv masteratul şi doctoratul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Pensiile vor creşte în fiecare an şi aproape se vor dubla până în 2021