Video Pepenii din pieţe, duşi la analize. "Fără pesticide nu se face nimic"
Inspectorii sanitari au început Operaţiunea Pepenele - verifică nivelul pesticidelor din cele mai căutate fructe de sezon. Au descoperit nepermis de multe chimicale în căpşuni şi cireşe. Se tem să nu se repete situaţia la pepeni.
Controalele au început în zori în pieţele din Capitală şi vor continua toată vara. Dintr-o piaţă din Capitală au fost luaţi 10 pepeni galbeni şi 10 pepeni verzi pentru a fi analizaţi în laborator. Fiecare fruct va fi testat pentru aproximativ 370 de substanţe.
Producătorii recunosc că apelează la pesticide
În faţa inspectorilor, unii vânzători au admis - chimicalele sunt des folosite. Mulţi fermieri depăşesc, însă, limita maximă admisă, ca să îşi mărească producţia şi profitul.
"Fără pesticide nu se face nimic. Ideea este doar să folosim pesticidele care trebuie. În standardul normal", ne explică un vânzător.
- EXPERIMENT. Micii găsiți cu E. coli acum două luni, duși din nou la laborator pentru a fi analizați. Rezultatele...
- EXCLUSIV. Românii ar putea primi banii înapoi pe unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregăteşte sistemul...
- Staţiunea vedetă de pe litoral ajunge o ruină pustie. Nisipul fin a dispărut, iar intrarea în mare e periculoasă
Cumpărătorii sunt conştienţi că merg la noroc - mulţi se tem că fructele sunt pline de chimicale. Depăşirea limitei de pesticide poate provoca ameteţeli, dureri abdominale, inclusiv pierderea cunoştinţei.
Ce s-a aflat în urma controalelor
Autoritatea Fitosanitară a început în luna mai să controleze nivelul de pesticide din fructele de sezon, "Avem 17 probe descoperite neconforme, TAIE care au fost mărar, pătrunjel, salată, tomate, căpşuni, au fost variate", spune Aurelia Surde, şef de laborator.
Pentru că au găsit fructe contaminate cu pesticide, inspectorii continuă verificările. Rezultate vor veni peste o săptămână. Producătorii cu nereguli vor fi amendaţi cu cel mult 7.000 de lei.
Observator ţi-a arătat în ultimele luni cât de tratate cu pesticide sunt trufandalele din pieţele bucureştene. Campania "Ce ne puneţi în mâncare?" a descoperit în mărar chimicale de 10 ori peste limita admisă, pătrunjel cu plumb şi substanţe de creştere forţată în roşii. Campania va continua vara aceasta cu alte alimente pe care le mânânci în fiecare zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰