Antena Meniu Search
x

Video Pepenii, o afacere "dulce" doar pentru unii. Agricultorii spun că în pieţe nu mai au loc de intermediari: "Depinde cum negociezi, cerem 2 lei"

Când vine vorba de pepeni, din Dăbuleni se dă startul sezonului. În patria lubeniţei se munceşte zi-lumină, iar târgurile s-au umplut de producători în aşteptarea clienţilor. Unii sunt dispuşi să vândă pepenii chiar şi cu un leu şi 60 de bani, încă de la prima recoltă, ca să scape de drumurile spre marile oraşe. Alţii, în schimb, îşi petrec vara încercând să îşi facă loc în pieţe.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 20.06.2022, 20:26

Vezi și

E a doua recoltă din acest an pentru familia Dobre. Odată ce se adună toţi pepenii care au dat în pârg, marfa va lua drumul Capitalei. "Iete, acuma abia aștept să încarc și am plecat la București. La Pucheni. Cerem 20. 20 ni se dă, 18,19 depinde după cum negociezi. 2 lei, da", a declarat Aurică Dobre, producător. Pepenii de Dăbuleni sunt vestiţi pentru gustul lor dulce. Soarele puternic, solul nisipos şi aciditatea fac ca lubeniţele de aici să se coacă înaintea celor din alte zone ale ţării.

Bun, dar tot mai greu de produs. Agricultorii spun că în pieţe nu mai au loc de intermediari, iar mulţi au ajuns să-şi vândă marfa pe te miri ce. Aşa că următoarea generaţie nu e motivată să preia afacerea familiei. Nici în piața en-gros locală nu găsim mai mult optimism. Alţii nici nu se mai pun pe drum. Orice socoteală şi-ar face, tot nu e în avantajul lor. Aşa că le dau în piaţa locală. Mai câştigaţi sunt producătorii care s-au asociat în cooperative şi au mers uniţi la negocieri cu intermediarii. Însă prea puţini ştiu să facă asta. Alţii cred că situaţia nu se va schimba fără implicarea autorităţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pepenii, o afacere "dulce" doar pentru unii. Agricultorii spun că în pieţe nu mai au loc de intermediari: "Depinde cum negociezi, cerem 2 lei"