Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pericolul invizibil care poate ucide în sezonul rece. Cum să ne ferim de intoxicarea cu monoxid de carbon

Ne aflăm în plin sezon rece, iar necesitatea de a crea un mediu cât mai călduros în casă poate duce uneori la tragedii. 

de Alex Prunean

la 06.12.2024 , 10:22

Nouă persoane au murit numai în acest an intoxicate cu monoxid de carbon și alte 26 au ajuns la spital din cauza acestui gaz. Mai bine de jumatate din incidente s-au produs în timpul anotimpului rece, fie prin folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racordurile neetanșe între tevi sau sisteme de evacuare necorespunzătore.

Cum să ne ferim de intoxicarea cu monoxid de carbon

Pentru a nu cădea victima unui astfel de incident, verifică periodic sistemul de evacuare a gazelor arse, iar dacă locuiești la bloc, asigură-te că grilele de ventilare nu sunt acoperite.

Vezi și

De asemenea, dacă locuiești la casă, verifică atent coșurile de fum și hornurile de cel puțin două ori pe an, indicat cu persoane autorizate. Și îmbinările între aparatele de încălzire și coșurile de evacuare trebuie verificate periodic, dar și garniturile de etanșare.

Nu folosi în niciun caz aragazul pentru încălzire locuinței, iar atunci când gatești, trebuie să îl supraveghezi, pentru că flacăra se poate stinge. Fiind un gaz fără culoare și fără miros, deci greu de simțit într-o locuință, e foarte important să instalezi un detector de monoxid de carbon, care va scoate semnale sonore în cazul în care va detecta monoxidul.

Cum o detectezi în casă și ce să faci ca să eviți tragedii

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?
Observator » Evenimente » Pericolul invizibil care poate ucide în sezonul rece. Cum să ne ferim de intoxicarea cu monoxid de carbon