Video Pericolul la care se expun persoanele ce instalează camere video de supraveghere: "Este ca un cal troian"
30 de curţi din Argeş au fost călcate de doi hoţi în mai puţin de două ore. Cu o dexteritate de invidiat suspecţii escaladau gardurile şi furau din autoturismele parcate în cartierele vizate. Au fost filmaţi însă de camere de supraveghere, iar poliţiştii sunt acum pe urma lor.
Imaginile au fost filmate noaptea trecută în comuna argeşeană Bradul. Puţin după ora 3 dimineaţa doi tineri sunt surprinşi de camerele de supraveghere când sar gardul unei locuinţe. În timp ce unul dintre bărbaţi se îndreaptă spre maşina parcată în curte, al doilea dă câinilor de mâncare.
A fost doar una din loviturile date de hoţi. Într o singură noapte cei doi au intrat în peste 30 de curţi, spun poliţiştii. Iar treseul lor a fost refăcut pas cu pas cu ajutorul camerelor pe care le aveau păgubiţii.
De altfel anchetatorii spun că sistemele de supraveghere video sunt cea mai eficientă metodă de a ne apăra de hoţi sau de a da măcar de urmele lor.
Reguli clare de care trebuie să ţinem cont la amplasarea camerelor video
- Doi bărbați au intrat mascați într-un cazinou din Arad și au furat 7.500 de lei. Ar fi amenințat casierul cu un...
- Femeie spulberată de un camion când încerca să traverseze strada în Argeș. Momentul impactului, surprins de o...
- Bărbat de 59 de ani, surprins în timp ce fură din magazinul unui mall din Capitală. S-ar fi ales cu 17.200 de...
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Situația se schimbă radical în momentul în care trecem din spațiul privat în spațiul public. Legea se schimbă complet aproape. Și trebuie când supraveghem spațiul public să ținem cont de reguli noi.
Adrian Cuculis, avocat: Când apare o cameră care tendința să bată spre casă sau curtea unui vecin, adică surprinde și spațiul public dar și curtea altui vecin, intrăm în conflict cu normele GDPR. Putem să facem lucrul acesta dacă se desfășoară activități ilegale, în sensul infracțiunilor.
O altă regulă se aplică în cazul supermarketurilor, mall-urilor sau benzinăriilor. Nu pot fi amplasate în zona grupurilor sanitare sau a cabinelor de probă.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În cazul în care lucraţi, de exemplu, într-o clădire de birouri un lucru este clar, camerele care vă înconjoară nu trebuie să înregistreze cu sunet.
Atenţie încă cum şi cu cine instalaţi camerele video, pentru că aţi putea fi spionat prin ele
Orest Rădulescu, specialist supraveghere video: Ai nevoie de o conexiune la internet. Este însă ca un cal troian. Sunt riscuri de securitate când îți conectezi registratorul video digital la internet. Fiecare registrator video digital are în spate o conexiune prin IP, user și parolă dar aceste date pot fi tranmise că un ghost către alte entități pe care nu le poți cunoaște. Nu există siguranță absolută.
Specialiştii ne sfătuiesc să investim în sisteme de supraveghere performante care au antivuruşi sau să dezactivăm de la internet a camerele şi microfoanele cât timp suntem în locuinţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰