Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Peste 500 de studenţi, plimbaţi într-o drumeţie riscantă, pentru prezenţe la ora de sport. În zonă a nins puternic şi dădeau târcoale urşii

O acţiune extraşcolară, în care au fost implicaţi peste 500 de studenţi de la Universitatea Transilvania, se putea termina rău. Atraşi de promisiunea că vor primi prezenţa pentru orele de sport la care nu participă, tinerii au mers în număr mare la o drumeţie pe munte. Interesul studenţilor i-a luat prin surprindere şi pe profesorii îndrumători, care s-au trezit copleşiţi de numărul de participanţi. Aceştia au venit neechipaţi pentru traseul pe teren accidentat, acoperit cu gheaţă şi zăpadă. Mai mult, deşi excursia era organizată într-o zonă periculoasă, frecventată de urşi din masivul Piatra Mare, Jandarmeria Montană si Salvamontul nu au fost anunţate de prezenţa sutelor de studenţi. 

de Redactia Observator

la 10.04.2023 , 14:49

Excursia în masivul Piatra Mare a început cu stângul pentru profesorii şi studenţii Universităţii Transilvania din Braşov. Platforma pe care se centraliza participarea s-a defectat, astfel că, în loc de 100 de studenţi, câţi erau aşteptaţi, profesorii au avut de organizat aproximativ 500 de tineri.

Studenţii au avut alături doar patru profesori supraveghetori, a căror grijă principală a fost lista de prezenţă. 

  • Reporter: De ce nu i-aţi ajutat pe drum, pe copii, alunecau mulţi dintre ei. 
  • Cadru didactic: Aţi fost pe drum cu noi?
  • Reporter: Dumneavoastră, singur, aţi putea să ajutaţi zece, în acelaşi timp?
Articolul continuă după reclamă

"Ieri am fost vreo 500 de oameni. Şi azi am fost tot atât, doar că ne-au urcat deja pe grupuri", spune un student.

Pe acelaşi subiect

Zăpada, un obstacol neaşteptat

Organizatorii evenimentului recunosc că au fost luaţi pe nepregătite de defectarea platformei de programare a orelor de sport, dar şi de zăpada de pe munte. "Nu ne-am aşteptat, ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Nu ne-am aşteptat să vină aşa de mulţi studenţi şi nu era planificată zăpada pe traseul ăsta", a declarat Ion Turcu, decan Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane.

Zona e frecventată de urşi

N-au luat în calcul nici pericolele care puteau să apară pe traseu, unde vizitele urşilor sunt frecvente. Ultima prezenţă a sălbăticiunilor fusese semnalată chiar sâmbătă, în timp ce grupul de studenţi se pregătea să urce pe munte, fără ca jandarmii montani sau salvamontiştii să fie anunţaţi.

"Putem spune că este destul de mare grupul şi, pentru un aşa grup, să-l ţii sub supraveghere este greu. În general, în zona montană, cam maximum şapte, opt persoane pentru un ghid se recomandă", spune Alexandru Nagy, Serviciu Judeţean Salvamont Braşov.

"În măsura în care noi suntem înştiinţaţi şi primim o solicitare, în funcţie de numărul de persoane care ni se comunică. În această situaţie, putem spune că răspunderea aparţine fiecăruia", a precizat Ion Zaharia, purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Braşov.

Salvamontiştii spun că o drumeţie pe un astfel de traseu accidentat se poate face în siguranţă doar cu beţe de drumeţie, îmbrăcăminte adecvată de iarnă şi crampoane care se leagă peste bocanci. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Peste 500 de studenţi, plimbaţi într-o drumeţie riscantă, pentru prezenţe la ora de sport. În zonă a nins puternic şi dădeau târcoale urşii