Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Jumătate din podurile CFR din România au nevoie urgentă de reparații

Să mergi cu trenul în România a devenit un sport extrem de periculos. Unul din două poduri feroviare stă să cadă şi are nevoie urgentă de reparaţii capitale. O recunosc chiar oficialii CFR. Pe cele două mii de poduri şubrede circulă zilnic mii de oameni.

de Redactia Observator

la 09.07.2018 , 00:35

Să mergi cu trenul în România a devenit un sport extrem de periculos. Unul din două poduri feroviare stă să cadă şi are nevoie urgentă de reparaţii capitale. O recunosc chiar oficialii CFR. Pe cele două mii de poduri şubrede circulă zilnic mii de oameni.

Podul feroviar dintre Hărman şi Întorsura Buzăului s-a prăbuşit la două ore după ce un tren plin cu pasageri l-a traversat. 

Ridicat în 1928, podul ar fi trebuit dărâmat cu totul şi construit din nou încă de acum 40 de ani. În schimb, CFR Infrastructură a închiriat linia unui operator privat şi, în ultimii 14 ani, nu a mai verificat starea construcţiei. Pe acolo, zilnic, treceau 12 trenuri de călători şi unul de marfă.

Vezi și

E un accident care se poate repeta oricând în România.  La Beclean, de pildă, un pod metalic al CFR e atât de şubred încât pare gata să cadă. 

Pe acelaşi subiect

Urmele trecerii timpului se vad cu ochiul liber pe podul feroviar de la intrarea in Beclean. Traverse rupte, suruburi lipsa si rugina la tot pasul. In urma cu cinci ani, CFR a impus o restrictie de viteza de 10 km/h pe acest pod si astfel unui tren ii ia mai bine de doua minute sa strabata distanta de nici 100 de metri.

Unde n-au putut să repare podurile, autorităţile au încetinit trenurile: avem 524 de restricţii, pe un total de o mie de kilometri. Anul trecut, CFR Călători a întregistrat întârzieri de trei milioane de minute. 

Pana in urma cu doi ani trenurile circulau prin acest loc pe un pod vechi construit in 1940. Acesta a fost inlocuit cu unul provizoriu, iar CFR urma sa gaseasca bani pentru a construi unul nou. Acest lucru nu s-a intamplat iar restrictia de 10 km/h a ramas in vigoare si azi. 

Tot cu 10 kilometri pe oră circulă trenurile şi pe acest pod CFR spre Dej. 

Din cele 4.572 de poduri feroviare din administrarea statului, jumătate au nevoie de reparații capitale. E nevoie însă de 56 de miliarde de lei pentru a pune la punct toate liniile ferate, podurile şi gările. Adică bugetul Ministerului Transporturilor pe vreo 4 ani. Bani pe care România nu îi are.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Jumătate din podurile CFR din România au nevoie urgentă de reparații