Capitala asiatică unde aerul a devenit toxic. "Mă ustură ochii, respir greu. E periculos aici"
New Delhi, capitala Indiei, este se regăsește adesea pe lista celor mai poluate orașe din lume, iar smogul a atins un nivel „periculos” la începutul lunii noiembrie, conform Indicelui Național al Calității Aerului (AQI) din India, care urmărește prezența particulelor nocive din aer, potrivit CNN.
Poluarea în New Delhi a atins un nivel alarmant, însă problema persistă de atât de mult timp încât unii localnici s-au obișnuit deja să respire aerul toxic, care a devenit parte din realitatea zilnică.
Un ofițer de poliție, care dirijează traficul, a declarat că poluarea a devenit de nesuportat. „Mi-am dat masca jos pentru a putea fluiera, pentru a opri traficul, dar este oribil. Mă ustură ochii, este dificil să respiri”.
„Când pleci de acasă în fiecare dimineață, este primul lucru de care te lovești”, povestește o localnică. „În ultimii șase ani, poluarea a crescut de la un an la altul. În fiecare an atingem un alt nivel, iar în timpul festivalurilor situația se înrăutățește”, citează CNN.
În fiecare an, orașul este afectat de smog, iar situația se agravează iarna, când se înregistrează temperaturi mai mici, iar viteza vântului scade. „Iarna a devenit o tortură, iar fiecare zi se simte ca o pedeapsă”, a declarat Aditya Dubey, o activistă de mediu în vârstă de 18 ani.
- Poluare masivă în București. Mascații au descins din nou peste localnicii din Sintești care au otrăvit Capitala...
- Mii de oameni au fost evacuaţi, din cauza incendiilor de vegetaţie din SUA. New York-ul a fost acoperit de smog
- "Verzi" de sărăcie. România poluează cel mai puțin din Uniunea Europeană pentru că nu mai are cu ce, după...
Luptă pentru "dreptul de a respira"
Luna trecută, un oficial local a încercat să reducă nivelul de poluare interzicând petardele din timpul festivalului Diwali, festivalul luminilor, însă participanții la festival au ignorat avertismentele. Drept urmare, până pe 5 noiembrie, Delhi înregistra un AQI record de peste 500 - cel mai înalt nivel de poluare. Tânăra activistă a declarat că în acel moment a depus o petiție la Curtea Supremă pentru a solicita protecție pentru „dreptul său de a respira”.
În Delhi, aerul nociv provoacă zeci de mii de decese, în fiecare an, potrivit analizei datelor IQAir de către Greenpeace. Dar, în ciuda înrăutățirii calității aerului, unii localnici din metropolă s-au obișnuit cu poluarea și ies din casă fără a se mai proteja.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰