Antena Meniu Search
x

Poluarea omoară mai mulți oameni decât COVID-19. ONU, semnal de alarmă la nivel mondial: „Abordările actuale eşuează”

Poluarea produsă de state şi companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia de COVID-19, se arată într-un raport de mediu al ONU citat de Reuters. Oficialii de la Organizația Națiunilor Unite cer "acţiuni imediate” pentru interzicerea anumitor substanțe chimice toxice.

de Redactia Observator

la 17.02.2022, 10:08

Poluarea omoară mai mulți oameni decât COVID-19 ONU, semnal de alarmă la nivel mondial: „Abordările actuale eşuează” - Shutterstock

Potrivit raportului ONU, poluarea cu pesticide, materiale plastice sau deşeuri electronice este responsabilă de cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată.

Poluarea provoacă cel puțin 9 milioane de decese premature în fiecare an, la nivel global

Pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer.

"Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi sustenabil”, scrie David Boyd, cel care semnează raportul ONU.

Pe acelaşi subiect

Documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Raportul, postat marţi pe site-ul Consiliului, solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate substanţe chimice ”pentru totdeauna", pentru că nu se descompun în mod natural.

ONU cere relocarea comunităților afectate de poluare

Documentul recomandă, de asemenea, curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar relocarea comunităţilor afectate - multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene - din aşa-numitele "zone de sacrificiu".

Termenul, folosit iniţial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.

Şefa pentru Drepturile ONU, Michelle Bachelet, a numit ameninţările de mediu cea mai mare provocare a drepturilor la nivel mondial, un număr tot mai mare de cazuri de justiţie legate de climă şi mediu fiind invocate cu succes în procese ce ţin de drepturile omului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Poluarea omoară mai mulți oameni decât COVID-19. ONU, semnal de alarmă la nivel mondial: „Abordările actuale eşuează”