Antena Meniu Search
x

Video Aer irespirabil în Bucureşti: indicele de poluare a crescut de 7 ori în câteva ore. Garda de Mediu dă vina pe vreme: nu a bătut vântul să împrăştie noxele

Aerul din Capitală a devenit din nou irespirabil! Noaptea trecută, senzorii tuturor reţelelor de monitorizare s-au înroşit. Valorile gazelor şi particulelor nocive au crescut de 7 ori în doar câteva ore. Activiştii şi experţii spun că totul pleacă de la arderile ilegale de deşeuri. În schimb, responsabilii au găsit altă cauză: vremea.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 16.02.2022, 19:55

Vezi și

Încă de aseară, aerul din Capitală a devenit imposibil de respirat. Motivul ar fi acelaşi ca întotdeauna, spun experţii: lanţul de "topitorii" ilegale din jurul Bucureştiului, care ard deşeuri pentru a separa metalul de plastic. "La primele ore ale dimineţii aveam o pâclă destul de densă, aşa, cenuşie, care plutea asupra deasupra Bucureştiului. Am tot avut arderi ilegale în jurul Bucureştiului. Arderile acestea au început de ieri. Vârful acestei poluări a fost aseară la ora 24, cu o creştere continuă de la ora 19:00", a declarat Octavian Berceanu, fost comisar-şef al Gărzii de Mediu.

Explicaţia oficialilor este însă alta. Garda de Mediu spune că de vină nu ar fi fost arderile ilegale, ci... vremea, pentru că vântul nu ar fi bătut suficient de tare încât să ducă poluarea departe de oraş. "Depăşirile au fost semnificative. Este o situaţie efectiv de lipsă totală de dispersie. Viteza vântului a fost aproape de 0 şi am avut acumulare. Că am încălzire rezidenţială, că am CET-uri, că am traficul", a declart Mărioara Gătej, comisar-şef Garda Naţională de Mediu.

Noxele ne pot ucide încet şi fără să ne dăm seama spun medicii

Senzorii marilor reţele private de monitorizare au arătat toată ziua cât de otrăvit este aerul Capitalei. pana si reţeaua naţională a arătat că aerul este irespirabil, lucru care, de obicei, nu se întâmplă. Aşa arată o staţie din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. În Bucureşti şi în Ilfov sunt 11 astfel de laboratoare automate care măsoară constant cât de poluat este aerul pe care îl respirăm. Cel puţin pe hârtie, sunt extrem de precise, mult mai precise decât reţele private de monitorizare a poluării. Şi acestea s-au înroşit astăzi. Şi, de fapt, chiar în acest moment această staţie arată că respirăm un aer puternic poluat.

Noxele ne pot ucide încet şi fără să ne dăm seama. Iar când realizăm că ceva este în neregulă, este prea târziu, atrag atenţia medicii. "În timp, şi persoanele care nu sunt cunoscute cu afecţiuni pot să fie afectate de nivelul crescut de poluanţi dacă trăiesc un număr de ani într-o atmosferă cu număr mare de particule poluante. Dacă sunt foarte mici particulele de materie ele pot să traverseze bariera alveolară. Ajung în sânge şi cu ajutorul sângelui ajung în inimă, la nivelul creierului", a declarat Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Revoltător este că în Parlament ar putea exista o rezolvare. Un senator USR a propus ca arderea deşeurilor să fie considerată infracţiune. "Proiectul prevedea ca pedeapsă pentru cei care îngroapă, ard sau incendiază deşeurile o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani, pedeapsă cu închisoarea sau amendă penală", a declarat Dragoş Popescu, senator USR. Doar că proiectul este blocat chiar de Ministerul Mediului. Legea nu ar putea fi aprobată pentru că o altă lege spune că arderile se sancţionează cu amendă, aşa că până când aceasta din urmă nu este modificată, întreg procesul este blocat. În plus, ministerul dă la rândul său vina pe vreme. Argumentul? Poluare a fost în toată ţara. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la stațiile din județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș și Neamț, precum și la cele din aglomerarea București-Ilfov. Nu vorbim, așadar, despre un caz izolat pentru regiunea București, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Aer irespirabil în Bucureşti: indicele de poluare a crescut de 7 ori în câteva ore. Garda de Mediu dă vina pe vreme: nu a bătut vântul să împrăştie noxele