Antena Meniu Search
x

Video Porci suspecţi de pestă, vânduţi din disperare de proprietari pe internet

Friptura de Crăciun este ameninţată de gripa porcină. Încă un focar a apărut la cel mai mare crescător de porci din ţară: 20 de mii de animale vor fi sacrificate în Timiş, la câteva săptămâni după ce, alte 40 de mii de animale au fost eutanasiate. Grav este că localnicii au început să îşi vândă purceii din curte, deşi comercializarea este interzisă în zonele contaminate. Nu fac decât să răspândească boala şi pagubele. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 08.11.2022, 21:01

Vezi și

Centrul pentru Combaterea Bolilor Timiş s-a reunit a cincea oară într-o lună, în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine. Focarele continuă să se întindă. Cel mai recent, la o fermă din Pădureni, o localitate aflată la 20 de kilometri de Timişoara. Zona a fost izolată, iar echipaje de Poliţie verifică maşinile care trec, ca nu cumva proprietarul porcilor să încerce să îi scape de eutanasiere. 

Pericolul din farfurie

Flavius Nicoara, DSV Timiș: În primul modul în care se află cele 16 hale, am depistat virusul pestei porcine africane şi vom începe cu uciderea acelor porci. Acolo avem 18.380 de capete. Tot ce vom ucide va fi incinerat la faţa locului.

Sorin Ionescu - subprefect Timiş: E un fenomen pe care îl privim cu îngrijoarare, specialiştii DSVSA Timiş au luat toate măsurile ca aceste focare să nu se răspândească. Este şi un apel la populaţie, pentru a privi cu atenţie tot ceea ce se comercializează, în această perioadă în care ne apropiem de sărbătorile de Crăciun.

Pe acelaşi subiect

Localnicii sunt şi ei îngrijoraţi. Dacă ajunge pesta în curţile lor, porcii vor fi eutanasiaţi, incineraţi, şi nu vor mai ajunge pe masa de Crăciun.

Flavius Nicoara, DSV Timiș: Am descoperit cetăţeni care comercializează pe internet produse din carne de porc şi animale vii. Este interzis, am facut controale, le-am făcut sesizare la poliţie, au dosar penal. Vom continua aceste controale şi în perioada următoare.

Gripa porcină scade numărul purceilor scoşi la vânzare, iar asta duce la scumpiri. 

Costel Stanciu, preşedinte asociaţie pentru alimente: Din păcate, pesta porcină a decimat efectivul de porci în România. În prezent, se asigură doar 15% din consumul de carne de porc din producţia internă. Preţurile în perioada imedia următoare, mai precis de sărbători s-ar putea să crească cu până la 30%.

În România sunt acum 47 de focare de pestă porcină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Porci suspecţi de pestă, vânduţi din disperare de proprietari pe internet