Video 20.000 de porci de la o fermă din Iaşi trebuie sacrificaţi din cauza pestei porcine. Localnicii se tem că şi animalele lor se vor îmbolnăvi
Pesta porcină continuă să facă ravagii! Într-o singură fermă din Iaşi, 20.000 de animale trebuie sacrificate. Localnicii din trei localităţi apropiate sunt disperaţi: nu au voie să vândă şi se tem că şi porcii lor se vor îmbolnăvi. Aşa că preferă să îi taie de acum, deşi nu au încă greutatea optimă.
Discuţie reporter - fermier:
Le dau cereale, orz, din bătătură, grăunţe, ce-am produs noi la ţară, aici.
Un an întreg i-aţi crescut aşa, nu?
Da, dintotdeauna.
- Noi cazuri de pestă porcină în Timiş, după ce zeci de mii de porci au fost sacrificaţi. Zonele de protecţie...
- Un fermier și-a îngropat în secret porcii cu pestă porcină la mică adâncime și odată cu ei și afacerile...
- Sursa focarului de pestă din Timiș: un fermier care a îngropat în secret zeci de porci infectați, la nici 20 de...
Pentru acest localnic din Belceşti, porcii din coteț nu sunt doar o sursă de hrană, ci și una de venit. În fiecare an, bărbatul a crescut câte doi porci. Pe unul îl taie de Crăciun, iar pe altul, îl vinde. De la izbucnirea focarului de pestă la ferma din apropiere, oamenii se tem că nu vor avea ce pune pe masa de Sărbători.
Discuţie reporter - fermier:
Ne e teamă, pentru că circulă pe aici, de la complexul de porci.
Aţi avea bani să cumpăraţi carne?
Nu, niciodată, dacă renunţăm la porci. Nu avem altă sursă de hrană.
Dacă se îmbolnăvesc, şi porcii lor vor trebui sacrificaţi. Statul le oferă doar 7 lei pe kilogram, în vreme ce la piaţă vând la un preţ dublu. Indiferent că taie animalele acum sau de Crăciun, localnicii au nevoie de aprobare.
Fermier: Acum, în prag de sărbători, lumea a devansat oleacă sărbătorile, deja îi taie, că au început şi spaima asta, panica asta de a nu-i confisca.
20.000 de porci vor fi ucişi
De peste o săptămână, prin comună trec camioane pline cu leșuri, de la ferma unde a fost depistat focarul. Acolo, 20.000 de porci vor fi ucişi, în total.
Clara Mihociu, reporter Observator: Deja de 10 zile se lucrează la sacrificarea şi îngroparea animalelor. Vorbim despre 11.000 de porci care au fost deja sacrificaţi şi îngropaţi aici, la doar câteva sute de metri de localitate, pe un teren pus la dispoziţie de primărie, tocmai pentru a fi stopat cât mai repede focarul.
Autoritățile spun însă că localnicii nu motive să se teamă.
Dumitru Tanasă, primar Belceşti: Să stea fără grijă, că virusul nu o să apară la dânşii. Momentan avem piaţa, oborul comunal închis, au fost informați că nu au voie să vândă, nu au voie să scoată niciun porc din comună.
Gabriel Ciobanu, director DSVSA: Proprietarii să evite hrana adusă de pe câmpuri, să achiziţioneze numai hrană din locuri autorizate, să folosească dezinfectoare la intrarea în gospodării şi alte haine faţă de cele cu care merg pe stradă.
În comuna Belceşti există în gospodării cel puțin 2.000 de porci crescuți pentru consum propriu. La nivel naţional, sunt active 47 de focare, din care cel mai grav în judeţul Timiş. Acolo trebuie sacrificate aproape 40.000 de animale de la o singură fermă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰