Antena Meniu Search
x

Video Porcii se întorc în pieţe, dar cu reguli noi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special

Porcii de Crăciun vor putea fi vânduţi, din nou, în pieţe. Ministrul Agriculturii schimbă normele care le dădeau voie românilor să crească animale doar pentru consumul propriu. Vor fi obligaţi să ia, însă, măsuri stricte de siguranţă alimentară. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.11.2023, 20:02

Vezi și

Porcii vor putea fi vânduţi în pieţe şi târguri doar însoţiţi de un aviz semnat de veterinar, care certifică faptul că animalele sunt sănătoase.

Florin Ionuţ-Barbu, Ministrul Agriculturii: Va fi modificat acest ordin iar persoanele fizice vor putea valorifica porcii crescuţi în gospodării.

Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA: Gospodarul dacă respectă regulile pe care autoritatea sanitar veterinară le-a stabilit, respectiv să fie solicitat medicul veterinar ca să facă examenul porcului care face obiectul vânzării, în urma examenlui eliberează un document iar animalul poate fi vândut.

Ordinul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor prevedea că porcii crescuţi în gospodării nu pot fi vânduţi în pieţe - o măsură pentru a opri răspândirea pestei porcine. În plus, prevedea norme speciale.

Pe acelaşi subiect

Cu sau fără avize, unii români îşi asumă riscuri de dragul fripturii de Crăciun

Clara Mihociu, reporter Observator: Potrivit normelor impuse de cei de la ANSVSA în alimentaţia porcilor crescuţi în gospodărie nu trebuie să se regăsească resturi de la mesele oamenilor. Mai mult decât atât, cei care cresc porci în gospodărie trebuie să aibă echipamente speciale cu care intră la aceştia atunci când trebuie să le facă curăţenie sau să îi hrănească.

Constantin Iamandache, crescător: În fiecare an găseşte motiv, aşa-s guvernanţii taie la sfârşit când să numărăm nu avem ce număra, rămânem cu punga goală.

Cu sau fără avize, unii români îşi asumă riscuri de dragul fripturii de Crăciun şi nu cumpără carne doar din locurile autorizate.

Constantin Iamandache, crescător: Mai sunt cunoştinţe, zice lasă-i să vorbească, noi venim, luăm un porc, îl tăiem, îl punem şi plecăm.

30 de focare de pestă porcină sunt acum în ţara noastră. România importă masiv carne de porc - 80% din consum - din Spania, Germania şi Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Porcii se întorc în pieţe, dar cu reguli noi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special