Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Plata pensiilor, în pericol. Poștașii amenință cu greva generală: "Suntem printre cei mai săraci angajați"

Poştaşii ameninţă cu greva generală, nemulţumiţi de cum decurg discuţiile pentru creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. În această dimineaţă mai multe oficii din ţară au avut uşile închise pentru clienţi timp de două ore iar lucrătorii de la Poştă au ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirea. Dacă dorinţele angajaţilor nu sunt îndeplinite, din 29 martie activitatea Poştei ar putea fi paralizată pe termen nelimitat. Printre altele, asta înseamnă că milioane de pensii ar putea ajunge cu întârziere.

de Redactia Observator

la 20.03.2024 , 14:33

"Suntem în această situaţie (greva de avertisment, n.r.) din cauza faptului că au eşuat negocierile colective. În decembrie anul trecut, organizaţia sindicală aparţinătoare BNS, reprezentativă la nivelul companiei, a notificat conducerea companiei pentru a intra în procesul de negociere, pentru că se termina contractul colectiv de muncă în vigoare. Am încercat să negociem cu bună-credinţă.

Pe tot parcursul negocierilor care au avut loc în ianuarie, în februarie, au refuzat să ne pună la dispoziţie, în primul rând, mandatul pe care directorul general şi echipa executivă le aveau pentru negocierile colective. N-au dat niciodată curs unor solicitări prin care doream să clarificăm, spre exemplu, structura veniturilor salariale din Poştă. Din informaţiile de care dispunem, aproape 60% dintre salariaţii din Poştă, 12.000 - 13.000, sunt undeva la salariul minim şi un pic peste salariul minim, indiferent de calitatea, complexitatea, pregătirea profesională pe care o au aceşti oameni.

Evident, ne-am blocat, cu toate că anticipam comportamentul directorului general, pentru că am mai trăit o astfel de experienţă în urmă cu doi ani, în octombrie - noiembrie, când a recurs la acelaşi tertip, adică a simulat negocieri colective, astfel încât să nu mai existe un asemenea instrument în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Atunci, doar intervenţia premierului de la vremea respectivă, care îi este şi şef pe linia politică, a făcut ca părţile să se aşeze din nou la masă şi să finalizeze contractul colectiv de muncă, valabil până la începutul acestui an", a afirmat Costin, potrivit Agerpres.

Vezi și

Negocierile cu conducerea Poștei Române au eșuat

Pe acelaşi subiect

Liderul sindical a reclamat, totodată, şi negocierile pe care conducerea Poştei Române le-a purtat cu Sindicatul Naţional Poştă şi Curierat (SNPC).

"Procesul de negociere a fost compromis, iar în paralel cu mandat de la "nu-ştiu-cine", pentru că eu refuz să cred că membrii Consiliului de Administraţie ar fi dat directorului general un mandat în afara legii, şi-a permis să negocieze să încheie un acord cu o altă organizaţie sindicală "de casă" pe care şi-a creat-o şi pe care o susţine. Organizaţie care e condusă de un fost director general de la Poştă, care a fost director pe toată poşta din Bucureşti. S-a comunicat în scris că ce a semnat el (directorul general al Poştei, n.r,) în acel acord cu cealaltă organizaţie sindicală se aplică numai membrilor acelei organizaţii (...)

A fost presiune şi continuă să se pună presiune pe salariaţi să se mute de la o organizaţie la alta, lucru interzis de lege. Până una-alta, libertatea de asociere este un drept fundamental al omului, garantat de Constituţia României în vigoare (...) Sunt multe lucruri în afara legii pe care le face acest domn şi nu ştiu dacă acţionariatul majoritar, Ministerul Digitalizării, îşi permite să lase lucrurile să ajungă în fază terminală, aceasta fiind greva generală la nivel naţional", a spus preşedintele BNS.

Declanşarea grevei generale ar putea avea loc cel târziu la începutul lunii aprilie. "Există un mic detaliu şi anume acela că Poşta este acea companie naţională de interes strategic, până la urmă, care distribuie pensii, ajutoare sociale, indemnizaţii către şapte milioane de beneficiari (...) Eu am făcut tot ce a trebuit, să informez în timp util şi corect atât pe ministrul Digitalizării, cât şi pe prim-ministru, de fapt pe ambii lideri ai coaliţiei de guvernare despre această situaţie. Oamenii se pregătesc pentru greva generală la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii aprilie. Sunt discuţii să se strângă semnături.

O să respectăm întru totul prevederile legale şi o să informăm suplimentar absolut orice element de noutate, atât reprezentanţii ministerului, acţionarul majoritar, cât şi pe cei ai Guvernului. Am informat deja ministrul Muncii despre această situaţie, pentru că Ministerul Muncii este unul dintre principalii beneficiari ai serviciilor Poştei Române. Noi am fi vrut să finalizăm negocierile colective, pentru că la salariile foarte mici pe care le au lucrătorii, cererea noastră de 400 lei net este una rezonabilă. Vedeţi că în alte domenii au loc creşteri de venituri salariale de 1.200 - 1.500 de lei. Venitul salarial al lucrătorilor din Poştă este mai mic decât al unui zilier în agricultură", a precizat Dumitru Costin.

Protestul poștașilor. “După 32 de ani de muncă abia iau 2.400 de lei în mână”

Miercuri, timp de două ore, angajaţii din toate oficiile Poştei Române au tras obloanele la pupitre şi au ieşit în faţa clădirilor. Clienţii au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. "Ni s-a spus să venim astăzi de la 8 la 13 şi acum ne-au spus că numai de la 10 se lucrează"

Nemulţumirile sunt multe, începând de la bani, până la condiţiile de muncă. "Încercăm de un an de zile să încheiem un contract de muncă. Nu am reuşit să îl facem până acum. A doua nemulţumire se referă la salariile mici. Mai mult de 60% dintre angajaţi au salariu minim pe economie. Lipsa creşterii sporului de fidelitate pentru munca“, a declarat Ionuț Jercea, președintele sindicatului Poșta Română Constanța. 

În Vâlcea, peste o sută de poştaşi au ieşit în stradă. Spun că banii pe care îi primesc sunt o jignire, comparativ cu riscurile la care se supun. "Cu geanta în spate, pe ploaie, pe viscol, pe caniculă, indiferent de vreme, poştaşii îşi duc la îndeplinire atribuţiunile cu toate că au salarii de mizerie. Suntem printre cei mai săraci angajaţi din România", a declarat Augustin Nițulescu, președintele de sindicat al lucrătorilor poștali din Vâlcea.

Doamna din imagini lucreză de 16 ani ca poştaş în Baia Mare. Zilnic, merge şi 10 kilometri din poartă în poartă pentru a livra corespondenţă. "Vor să ne taie tot, nu tu vechime, nu tu nimic. Totuşi prestăm o muncă calificată. Nu avem personal, nu avem înlocuitori. Dacă trebuie să ne luăm o zi de concediu o zi pe săptămână nu merge nimeni în locul nostru".

Şi cei care lucrează la birou se simt nedreptăţiţi. Zeci de ani de muncă în slujba Poştei nu constituie niciun avantaj. “Ei nu beneficiază de sporul de loaialitate care face diferenţa dintre un angajat proaspăt angajat şi cel care are o vechime de peste 30 de ani”, explică Monica Zaj, lider de sindicat.

"Mult mai mici salariile faţă de alte instituţii, după 32 de ani de muncă abia iau 2.400 de lei în mână", spune o angajată. "Noi am cerut, ca Sindicat, o mărire de salariu de 400 de lei net la salariu minim pe care îl au 70% din cei care sunt în spatele meu", a declarat Liliana Ghiță, secretar sindicat Poșta Arad.

Poşta Română are peste 20.000 de salariați. Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei generale începând cu 29 martie, dacă dorinţele nu le sunt îndeplinite. O astfel de acțiune afectează aproape jumătate din populaţia ţării.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Plata pensiilor, în pericol. Poștașii amenință cu greva generală: "Suntem printre cei mai săraci angajați"