Antena Meniu Search
x

Video Povestea fetiţei din orfelinat, bătută de îngrijitoare, care şi-a strigat "tatăl" să o ia acasă. 40 de ani mai târziu este purtător de cuvânt la Protecția Copilului Argeș

Abandonată într-un orfelinat, speriată şi bătută de îngrijitoare. Povestea Corneliei Mandu, pe scurt, care 40 de ani mai târziu a devenit purtătorul de cuvânt al Protecției Copilului Argeș.

de Redactia Observator

la 03.07.2021, 11:42

Vezi și

Copilul sistemului este acum angajat al sistemului. Le-a dezvăluit reporterilor Observator povestea sa. 

Cornelia Mandu: Am plecat cu mama de la Vâlcea, mi-a spus că mergem la plimbare. Ploua, cădeau frunzele... Am ajuns la Câmpulung şi m-a lăsat la casa de copii. Țin minte că mi a spus: am puţină treabă, rămâi aici şi mă întorc!

Nu s-a mai întors niciodată. Sunt ultimele amintiri ale Corneliei legate de femeia care a născut-o. Şi, primele clipe în orfelinat... Avea abia cinci ani atunci şi nu înţelegea ce i se întâmplă.  

Cornelia Mandu: Am început să plâng după mama... Am luat bătaie pentru că nu mă opream din plâns. Acesta a fost primul meu impact cu sistemul

Pe acelaşi subiect

Jumătate de an a fost şi ea un număr într-un sistem care, în loc să protejeze copilul, mai degrabă îl abrutiza. A reuşit să iasă din acest coşmar când i-a întâlnit pe cei care aveau să-i devină părinţi. 

Cornelia Mandu: Pe uşă a apărut un cuplu. Un domn inalt, cărunt şi o doamnă minionă. Iar eu pur şi simplu am ieşit din rând, m-am repezit în braţele domnului si am spus: A venit tata!

A fost momentul în care şi-a găsit adevărata familie, iar cei doi n-au dezamăgit-o. Au luat-o acasă, au iubit-o şi au fost părinţii de care avea nevoie. Blânzi, mereu aproape de ea. 

Cornelia Mandu: Mi-aş dori ca tot mai mulţi copii care aşteaptă o familie să aibă o familie aşa cum am avut eu.

Chiar şi aşa, a avut mereu în cap trauma abandonului prin care trecuse. Aşa că, după ce a devenit ea însăşi mamă, a decis să o caute pe cea care o lăsase în faţa orfelinatului. Avea nevoie de răspunsuri. 

Cornelia Mandu: A fost un moment încărcat de emoţie. Cumva toată viaţa am trăit cu o ură în suflet. Mereu mă întrebam, cum poate o mamă să îşi lase copilul de bună voie. În momentul în care am văzut-o ieşind pur şi simplu m-am întors şi am fugit. Iar ea a a venit după mine.

A ascultat-o şi a încercat să înţeleagă

Cornelia Mandu: Mama mi-a spus că nu a putut să mă crească, că nu avea cu ce, că nu avea condiţii. 

A iertat-o pe cea care a abandonat-o şi a mers mai departe

A iertat-o, a încheiat un capitol dureros şi a mers mai departe. 40 de ani mai târziu, o găsim tot în sistem. Însă, de de data asta, din altă postură. Cornelia este acum purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș. 

Iuliana Matei, director DGASPC Argeş: Este un om deosebit, un suflet mare, empatic şi am văzut aplecarea pentru copiii din sistem.

Nelida Ghiţulescu, şeful serviciului adopţii: Ea, dintr-o răsuflare, într-o seară, şi-a spus toată această poveste pe care am citit-o a doua zi dimineaţă plângând incontinuu. Emoţia este foarte puternică. 

Fostul copil din sistem e acum voce pentru cei abandonaţi de părinţi. Pentru că îşi doreşte ca povestea ei, fericită până la urmă, să fie povestea fiecărui copil rămas fără dragostea şi grija unei familii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Povestea fetiţei din orfelinat, bătută de îngrijitoare, care şi-a strigat "tatăl" să o ia acasă. 40 de ani mai târziu este purtător de cuvânt la Protecția Copilului Argeș