Antena Meniu Search
x

Ultimele pregătiri pentru slujba de Bobotează. ÎPS Teodosie va sfinţi butoaiele cu apă, în Constanţa

De câţiva ani, vestitul ger al Bobotezei e o amintire. Cu atât mai mult anul acesta când meterologii spun că ne aşteaptă temperaturi de primăvară. Aşa că, la Constanţa am putea avea mai mulţi curajoşi ca de obicei care se vor întrece să prindă crucile pe care Înaltpreasfinţitul Teodosie le aruncă în fiecare an, în apa mării. Tot pentru că vine Boboteaza, preoţii colindă din casă în casă pentru a binecuvânta casele, iar în satele răsfirate din Mureş, slujitorii Domnului încep să bată la poartă din timp.

de Redactia Observator

la 03.01.2023, 13:56

Vezi și

 

Primele butoaie sunt deja puse pe poziţii în faţa Catedralei Petru şi Pavel. Înalt Preasfinţitul Teodosie a declarat că, spre deosebire de alţi ani, anul acesta nu va mai urca pe cisternă pentru a sfinţi apa. Sunt pregătite 25 de butoaie de apă de mare şi foarte mare capacitate, de până la 5.000 de litri, pentru a evita urcarea pe cisterne. După ce apa va fi sfinţită, aceasta va fi îmbuteliată în 150.000 de sticle pe care voluntarii le etichetează.

Vor fi gata pe data de 5 ianuarie, vor fi umplute şi duse în portul turistic Tomis, de unde pot fi luate de către credincioşi. Pe 6 ianuarie, se va pleca din faţa Catedralei Petru şi Pavel într-un pelerinaj pe faleza cazinoului, iar după slujbă, Preasfinţitul Teodosie va arunca, în mod tradiţional, cele trei cruci în mare. Se aşteaptă ca mai mulţi tineri curajoşi să încerce să le recupereze, având în vedere că este foarte cald. 

Preoţii din sate colindă din casă în casă pentru a binecuvânta gospodăriile

Pe acelaşi subiect

Conform tradiţiei, până pe data de 6 ianuarie, toţi credincioşii trebuie să primească binecuvântarea şi apă sfinţită: aşa că preoţii nu au nicio clipă de odihnă.

Sute de familii răsfirate în patru sate. Pe la toate şi-a propus preotul să treacă înainte de Bobotează, să sfinţească casele. "La noi aici, în zona de munte este mai greu pentru că este distanţa dintre case, dar pe parcursul cât zile încercăm să ajungem pe la dânşii. Să le transmitem urările de sănătate şi de bucurie în anul în care am intrat", spune Sava Daniel, preot la parohia Dulcea.

Conform tradiţiei, până pe data de 6 ianuarie toţi credincioşii trebuie să primească binecuvântarea, aşa că preoţii nu ocolesc nicio gospodărie. Dacă unii au primit deja vizita părintelui, ceilalţi aşteaptă nerăbdători darurile sfinte.

"Noi considerăm că importanţa constă în sănătate, în liniştea noastră sufletească. Aşa considerăm noi. Să fie linişte, să fie pace. Ne rugăm şi îl aşteptăm cu mult drag în fiecare an", spune o femeie. În astfel de zone, unde casele sunt la distanţe mari între ele, preoţii încep să ducă apa sfinţită chiar din primele zile ale anului, ca să poată ajunge la toţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Ultimele pregătiri pentru slujba de Bobotează. ÎPS Teodosie va sfinţi butoaiele cu apă, în Constanţa