Antena Meniu Search
x

Video "Asta este tradiţia, întotdeauna trebuie să vină preotul să sfinţească casa". Românii se pregătesc de Bobotează

E perioada din an în care preoţii colindă satele de dimineaţă până seara târziu. În zilele de dinainte de Bobotează, sărbătorită pe 6 ianuarie, credincioşii aşteaptă ca preotul să le aducă apă sfinţită şi să le binecuvânteze casele. În satele răsfirate din Mureş, oamenii deja şi-au deschis uşile şi sufletele pentru a primi binecuvântarea începutului de an. 

de Sorin Tanţoş

la 03.01.2023, 09:05

Vezi și

"La mulţi ani!"

"Sănătate! La mulţi ani!"

Sute de familii răsfirate în patru sate. Pe la toate şi-a propus preotul să treacă înainte de Bobotează, să sfinţească casele. 

Sava Daniel, preotul parohiei Dulcea: "La noi aici, în zona de munte este mai greu pentru că este distanţa dintre case, dar pe parcursul cât zile încercăm să ajungem pe la dânşii. Să le transmitem urările de sănătate şi de bucurie în anul în care am intrat."

Pe acelaşi subiect

Conform tradiţiei, până pe data de 6 ianuarie toţi credincioşii trebuie să primească binecuvântarea, aşa că  preoţii nu ocolesc nicio gospodărie. Dacă unii au primit deja vizita părintelui, ceilalţi aşteaptă nerăbdători darurile sfinte. 

Românii se roagă pentru sănătate și pace

"Noi considerăm că importanţa constă în sănătate, în liniştea noastră sufletească. Aşa considerăm noi..." 

"Să fie linişte, să fie pace...ne rugăm şi îl aşteptăm cu mult drag în fiecare an." 

"Noi după Anul Nou aşteptăm preotul. Ne sfinţeşte casa, face sfeştanie."  

"Asta este tradiţia, întotdeauna trebuie să vină preotul să sfinţească casa, ne lasă aghiasmă, apă sfinţită, pe aia o ţinem tot anul în casă, este bună." 

În astfel de zone, unde casele sunt la distanţe mari între ele, preoţii încep să ducă apa sfinţită chiar din primele zile ale anului, ca să poată ajunge la toţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » "Asta este tradiţia, întotdeauna trebuie să vină preotul să sfinţească casa". Românii se pregătesc de Bobotează