Video Premieră în România: A fost elaborat primul ghid pentru combaterea hărţuirii sexuale la locul de muncă
A fost elaborat primul ghid pentru combaterea hărţuirii sexuale şi morale la locul de muncă. Practic, autorităţile au creat nişte norme, reguli, de intervenţie, să-i spunem, în caz de conduită ostilă, comentarii cu tentă sexuală sau agresiune la locul de muncă, fie in instituţii publice sau într-o companie privată.
Este foarte important să înţelegem care sunt acele atitudini sau comportamente care pot fi considerate hărţuire şi să luăm atitudine din timp. Cu atât mai mult cu cât acestea sunt de prea multe ori tolerate, acoperite sau chiar scuzate de cei care ar trebui să se asigure că nu se întâmplă.
Premieră în România: Primul ghid pentru combaterea hărţuirii sexuale la locul de muncă
Mai ales femeile se confruntă cu astfel de situaţii, mesajul pentru doamne este cât se poate de clar: Luaţi atitudine din timp şi nu permiteţi ca acele comportamente care vă deranjează să escaladeze. Hărţuire nu înseamnă doar atingeri, ameninţări, mesaje nedorite sau insinuări grosolane ori avansuri vădite.
Dacă v-aţi adresat departamentului de resurse umane pentru a atrage atenţia asupra unei situaţii care vă deramjează sau aţi cerut ajutor şefului, iar de aici concluzia a fost că sunteţi prea sensibilă, că aveţi o problemă de atitudine sau de cogialitate sau că nu ştiţi de glumă şi aceasta este tot hărţuire. Aşadar cereţi măsuri clare la locul de muncă. Poate interveni şi Inspectoratul Teritorial de Muncă sau până la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰