Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Florin Cîţu, despre PNRR, în Parlament: "Nu îmi ţipaţi că unele proiecte nu au fost băgate. Ştiţi foarte bine că nu pot fi incluse". VIDEO

Acuzat în mai multe rânduri că ţine la secret Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ce presupune investiţii de circa 30 de miliarde de euro, premierul Florin Cîţu a decis să prezinte documentul miercuri, în Parlamentul României.

de Redactia Observator

la 26.05.2021 , 15:26

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 30 de miliarde de euro, prezentat de Florin Cîțu în Parlament. LIVE VIDEO Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 30 de miliarde de euro, prezentat de Florin Cîțu în Parlament. LIVE VIDEO - Observator
  • Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar urma să aducă României aproape 30 de miliarde de euro pentru investiţii.

Florin Cîţu a spus că a venit în faţa parlamentarilor în ziua în care a fost invitat procedural, deci nu a avut nimic de ascuns până acum . "Am ţinut să vin să prezint în faţa românilor când am fost invitat procedural. Ţin mult la transparenţă şi profesionalism. Toţi românii trebuie să ştie că este un plan diferit pentru faţă de ce avem pe fonduri europene pentru că, pe lângă investiţii de care toate ţările din UE au nevoie, acest plan vine şi cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern şi-l asumă transparent", a explicat el.

Premierul mai spune că a văzut "foarte multe interpretări eronate” în spaţiul public cu privire la PNRR, "unele dintre acestea întreţinute cu intenţie”. "Toate investiţiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026. Dacă nu le finalizăm pierdem banii. Nu îmi ţipaţi că unele proiecte nu au fost băgate în PNRR. Unele nu pot fi băgate. Mai ales colegilor din Opoziţie, pentru că ştiţi foarte bine cum funcţionează şi ştiţi foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse în acest plan", a adăugat Cîţu.

Conform premierului, România are nevoie de două lucruri foarte importantă: componenta verde şi digitalizarea. "Exista procente clare: 37% pentru tranzitia verde si 20% pentru digitalizare si bineinteles reforme. Reforme care au fost amanate 30 de ani. Nu le facem doar pentru că ne spune cineva, ci pentru ca Romania trebuie să treaca la urmatorul capitol", a spus Cîţu.

Articolul continuă după reclamă

Premierul Florin Cîţu, despre pensii şi salarii

Pe acelaşi subiect

"Vom face o corelatie intre performanta si venit in sectorul public. Ceea ce am prezentat acolo la Comisia Europeana garanteaza ca Romania e pe drumul cel bun. Vom tine cont de veniturile bugetare. Planul nu inseamna reducerea veniturilor, reducerea pensiilor, nu inseamna alte scenarii apocaliptice.

Reforma înseamna un mod de a administra banii eficient. Putem garanta sa platim si pensii si salarii mai mari pana in 2030 fara sa destabilizam situatia financiara. Sa faci cu aceiasi bani mai mult. Mi-am asumat aceasta reforma. Ma intereseaza toti romanii", a explicat Florin Cîţu.

Cum se distribuie banii din PNRR

  • Managementul apei - 1,4 mld euro
  • Împădurire  -  1,3 mld euro
  • Managementul deseurilor 1,1, mld euro
  • Transport sustenabil - 7,6 mld euro
  • Energie - 1,6 mld euro 
  • Digitalizare - 2 mld euro 
  • Fondul local pentru tranzitie verde - 2,1 mld
  • Spitale - 2,4 mld euro
  • România educată. - 3,6 mld euro

Ştire iniţială

Evenimentul va avea loc în cadrul unei şedinţe comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Evenimentul va fi urmat de o dezbatere pe tema documentului, parlamentarii având ca scop final votarea proiectului de lege care permite ratificarea deciziei UE şi, în cele din urmă, operaţionalizarea instrumentului de relansare economică propus de Comisia Europeană.

Conform news.ro, România ar urma să primească aproape 14,25 miliarde de euro sub formă de granturi şi aproape 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, ceea ce înseamnă un total de peste 29,2 miliarde de euro.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, depus la Comisia Europeană pe 31 mai

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă PNRR are la bază şase piloni principali: Tranziţia spre o economie verde; Transformarea digitală; Creşterea economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă; Coeziunea socială şi teritorială; Sănătate şi rezilienţă instituţională; Copii, tineri, educaţie şi competenţe.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar urma să fie depus luni, pe 31 mai, la Comisia Europeană.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Florin Cîţu, despre PNRR, în Parlament: "Nu îmi ţipaţi că unele proiecte nu au fost băgate. Ştiţi foarte bine că nu pot fi incluse". VIDEO