Antena Meniu Search
x

Ce este PNRR sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, motivul unor noi dispute în coaliţia de guvernare

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic ce are la bază două priorități: reforme și investiții. Acesta ar trebui să aducă României perspectiva modernizării și a schimbărilor la nivelul societăţii civile, a mediului de afaceri, dar și a sectorului public, potrivit Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

de Redactia Observator

la 27.04.2021, 19:46

Ce este PNRR sau Planul National de Redresare şi Rezilienţă, motivul unor noi dispute în coaliţia de guvernare
Ce este PNRR sau Planul National de Redresare şi Rezilienţă, motivul unor noi dispute în coaliţia de guvernare - news & archive - Romanian via Hepta
  • Ce este PNRR sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, motivul unor noi dispute în coaliţia de guvernare

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are în vedere reformele şi investiţiile în mai multe medii de interes din România. Cu un total alocat de 30,44 miliarde euro (prețuri 2018), respectiv de 33,009 miliarde euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii, conform Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene

Scandalul PNRR: Ce se întâmplă cu cele 30 de miliarde de euro de la Bruxelles. Comisia Europeană, nemulțumită de modul în care România vrea să cheltuiască banii 

Nu este potrivit felul în care autorităţile vor să facă autostrăzi, irigaţii sau să extindă reţeaua de gaze. Este reacţia de care a avut parte Guvernul României după ce a prezentat Comisiei Europene planul de investiţii în infrastructură, pe următorii ani. Pentru a beneficia de fonduri europene, proiectele trebuie să fie în cele din urmă revizuite.

În mod cert, felul în care guvernanţii şi-au făcut planul de cheltuieli a nemulţumit Comisia Europeană. Oficialii europeni consideră că România se axează prea mult pe construcţia de autostrăzi, ceea ce duce la distrugerea mediului înconjurător.

Pe acelaşi subiect

În plus, o altă obiecţie a Comisiei Europene se referă la programul de irigaţii în agricultură. Acesta ar fi după un model vechi şi ar duce la epuizarea apei din sol. Nici felul în care se doreşte extinderea reţelei de gaze nu pare o idee bună. Proiectele agreate de Comisie sunt cele privind construirea de de creşe noi şi cele de împădurire. 

Klaus Iohannis: ''Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică''

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referindu-se la obiecţiile Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că nu există un termen ultimativ pentru prezentarea acestuia, ci este unul orientativ, iar statele sunt încurajate să prezinte planuri bune. Şeful statului a adăugat marţi că planul poate fi negociat "mai repede sau mai puţin repede", dar în final el va fi implementat. "Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică", a susţinut Iohannis.

"Din informaţiile mele, până la acest moment, o singură ţară a depus Planul, şi anume Portugalia, care deţine şi preşedinţia rotativă", a afirmat Iohannis. El a adăugat că majoritatea statelor europene lucrează împreună cu Comisia la plan, iar România este "în mainstrean"

"Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanţare şi de întocmire a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens fiecare îşi pregăteşte un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiţii legate de Europa verde, Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază", a afirmat şeful statului.

El a spus că aceste negocieri cu Comisia "nu sunt simple deloc", dar în final România va avea "un plan foarte bun", care va fi finanţat şi pus în practică. "Coaliţia funcţionează foarte bine. Vom avea în zilele următoare noi discuţii în interiorul Guvernului, în interiorul coaliţiei, noi discuţii cu Comisia Europeană care vor duce la o îmbunătăţire a primului draft (...) şi până la sfârşitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus"

Întrebat ce şanse dă României să acceseze fondurile prin PNRR, şeful statului a afirmat: "Şansele sunt de sută la sută, vo avea un plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană şi-l vom pune în practică. Nu-i niciun semn de întrebare aici". Şeful statului nu ia în calcul eventualitatea ca planul să fie respins: "Nu există această variantă. Cu Comisia se va negocia până se va ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică. Acest plan naţional reflectă obiectivele României, Comisia are propriile pretenţii în ce priveşte obiectivele, procedurile, proiectele de investiţii, şi complicaţia care apare, prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat. Însă nu există varianta ca acest plan naţional să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puţin repede, în final el va exista şi va fi implementat. Este cert. Discuţiile cu respins sau nerespins sunt prostii".

Şi premierul Florin Cîțu a declarat în trecut că PNRR reprezintă prioritățile României din prezent: ''Alocăm resurse importante infrastructurii rutiere și feroviară - și autostrăzi. Binențeles, rețeaua de gaze, vrem să construim spitale noi și măsuri sociale. ''

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ce este PNRR sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, motivul unor noi dispute în coaliţia de guvernare