Antena Meniu Search
x

Video Preşedintele Serbiei face declaraţii controversate după ce SUA şi-a trimis soldaţii de elită in România: "furtună perfectă"

Preşedintele Serbiei a făcut o declaraţie controversată. Alexandr Vucic susţine că aducerea în România a militarilor americani din celebra Divizie 101 Aeropurtată, atât de aproape de graniţa cu Ucraina, contribuie decisiv la formarea unei "furtuni perfecte". Expresia este folosită pentru desemnarea unei situaţii critice, care poate avea un deznodământ catastrofal. Ca răspuns, România anunţă că aceste măsuri sunt luate tocmai pentru a evita extinderea conflictului. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 25.10.2022, 19:26

Vezi și

"Ne apropiem de ceea ce putem numi furtuna perfectă. Când vezi că americanii au trimis absolut cea mai bună unitate din lume, Divizia 101 Aeropurtată, au adus-o în România și au plasat-o la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, atunci îți cam este clar ce te așteaptă, fie că se va ajunge la o confruntare directă sau nu", a spus Vucic. 

Unitatea la care face referire preşedintele Serbiei este considerată una de elită. Compusă din circa 4.700 de militari, aceasta a ajuns pentru prima dată în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a întări flancul estic al NATO. În România vor sosi, prin rotaţie, peste două mii de soldaţi ai diviziei. Aceştia sunt staţionaţi la nici 30 de kilometri de Insula Şerpilor şi la aproape 200 de kilometri de Crimeea. 

"Eu mă bucur că noi, aliaţii, putem consolida postura de apărare şi descurajare. Este o oportunitate de instruire şi de a perfecţiona un grad de interoperabilitate asumat cu toţii", a declarat şeful Forţelor Terestre din România, Iulian Berdilă. 

"Prezenţa Statelor Unite ale Americii este din ce în ce mai prezentă în Europa. Acest lucru ar putea să reprezinte un element de descurajare la nivelul unei brigăzi. Vorbim de descurajare", a spus generalul de rezervă Virgil Bălăceanu. 

Pe acelaşi subiect

800 de militari din Franţa au fost mutaţi la Cincu 

Franţa a anunţat astăzi că va mări şi ea numărul soldaţilor de pe teritoriul României, iar grupul de luptă condus de Hexagon va fi operaţional până la finalul acestui an. Un batalion format din 800 de militari francezi, olandezi şi belgieni a fost mutat la baza de la Cincu. Aceştia vor avea la dispoziţie zeci de blindate şi tancuri de ultimă generaţie. 

"Ca urmare a războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflati in tara noastra. Vom face încă un pas înainte prin mărirea bugetului la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea armatei", a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Banii vor fi folosiţi pentru dotarea cu echipamente moderne, de la aeronave de luptă, drone sau sisteme de rachete până la blindate. Toate acestea, susţin oficialii români reuniţi astăzi în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a contracara potenţialele ameninţări şi pentru a evitata extinderea conflictului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Evenimente » Preşedintele Serbiei face declaraţii controversate după ce SUA şi-a trimis soldaţii de elită in România: "furtună perfectă"