Antena Meniu Search
x

Exclusiv Primele concluzii în cazul tragediei de la Matei Balș, în care au murit 21 de oameni. De la ce a pornit incendiul devastator

Focul a pornit din pereţi şi nu aerotermele din salon au fost cauza incendiului. Este concluzia preliminară la care au ajuns anchetatorii în cazul tragediei de la Spitalul Matei Balş, în care 21 de oameni au murit. Observator a obţinut, astăzi, în exclusivitate, detalii extrem de importante din anchetă.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 17.06.2021, 21:51

Vezi și

Surse extrem de credibile din anchetă ne-au explicat ce s-a întâmplat, de fapt, la Matei Balş, în dimineaţa de 28 ianuarie, când o parte a Pavilionului 5 din Institut a explodat, pur şi simplu. Focul, da, a pornit din pereţi. Mai exact, de la instalaţia de oxigen suprasolicitată. Multe paturi, mulţi pacienţi, instalaţia a fost suprasolicitată şi nu a rezistat. Sistemul electric a cedat, a produs scântei şi, de aici, explozie.

Experimentele arată că pacienții de la Matei Balș nu au avut nicio șansă

Se vede şi în imaginile de atunci, surprinse pe camerele de supraveghere, că sunt mai multe bubuituri în decurs de câteva minute. Pentru a verifica această concluzie, spun sursele noastre, specialiştii Petroșani şi anchetatorii, au făcut mai multe experimente şi au arătat că doar la o supraîncărcare de 30% a unei instalaţii de oxigen similare cu cea de la Balş toate cablurile se topesc. Practic, pacienţi nu au avut nicio şansă. La momentul acela, în fiecare salon din pavilion erau câte 8 pacienţi. Prea mulţi pentru cât putea instalaţia să ducă.

Adrian Streinu-Cercel încă nu a fost audiat

Mai mult, pereţii dintre saloane şi culoarul de acces nu erau rezistenţi la foc, instalaţia de detectare şi alarmare incendiu era deficitară. Aceştia sunt alţi factori care au dus la deznodământul tragic. Culmea, vorbim despre un pavilion care abia fusese renovat. Ancheta nu este gata. Raportul specialiştilor va fi finalizat şi va ajunge şi la Serviciul Omoruri şi la procurorul care se ocupă de caz. Interesant este că, deocamdată, fostul manager al spitalului, doctorul Streinu-Cercel, nu a fost audiat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Primele concluzii în cazul tragediei de la Matei Balș, în care au murit 21 de oameni. De la ce a pornit incendiul devastator