Antena Meniu Search
x

Video Primele trageri ale Armatei Române cu sistemul HIMARS de 1,5 miliarde de dolari. Lansatorul poate trimite rachete până în Crimeea

România îşi întăreşte apărarea la Marea Neagră. Sute de rachete sol-sol lansate din dispozitive americane de tip HIMARS sunt funcţionale. Primele trageri cu astfel de rachete au avut loc ieri, la malul Mării Negre. Obuzele pot atinge ţinte aflate chiar şi la zeci de kilometri distanţă.

de Redactia Observator

la 11.06.2022, 19:34

Vezi și

Primele trageri cu rachetele americane HIMARS au avut loc ieri în Poligonul Midia din Constanţa. Cu 1,5 miliarde de dolari, România a cumpărat 54 instalaţii de lansare a rachetelor. 162 de rachete pot lovi ţinte inamice aflate la aproape 80 de kilometri distanţă. Exerciţiile reale de tragere au avut ca ţintă presupuse nave inamice în Marea Neagră. 54 de proiectile achiziţionate de ţara noastră pot atinge inclusiv obiective în Sevastopol-Crimeea.

"Sistemul este foarte mobil, este aerotransportabil. Cu o asemenea rachetă scoţi din luptă o companie de tancuri a inamicului. Înseamnă mult, foarte mult. Poate fi folosită împotriva ţintelor terestre, dar şi navale", a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă. Lansatorul HIMARS este montat pe un camion şi fiecare transportă şase rachete de 227 de milimetri. În lume, doar cinci ţări mai au în dotare astfel de sisteme. Inclusiv Ucraina, care a primit echipamentele de la Statele Unite. Sprijinul militar de la Casa Albă ar putea continua să crească în următoarea perioadă. Joe Biden spune însă că Ucraina ar fi putut să se pregătească de război mult mai devreme decât a făcut-o. Aflat la o strângere de fonduri a donatorilor democraţi, Biden a povestit că l-ar fi avertizat pe Zelenski cu mult înainte de 24 februarie că ruşii planifică o invazie, însă preşedintele ucrainean şi apropiaţii săi n-au luat în serios ameninţarea.

Între timp, Zelenski continuă să primească şi sprijinul UE. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a deplasat azi la Kiev, pentru a doua oară de la începutul războiului. Cei doi lideri discută despre aderarea Ucrainei la blocul comunitar şi despre viitoarele pachete de ajutoare militare şi economice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Primele trageri ale Armatei Române cu sistemul HIMARS de 1,5 miliarde de dolari. Lansatorul poate trimite rachete până în Crimeea