Antena Meniu Search
x

Primii români în căutare de muncă au ajuns în Anglia. Cum au fost întâmpinați

Jurnaliștii britanici de la Daily Mail au realizat un articol amplu despre românii care le-au trecut granița, azi, 1 ianuarie, prima zi fără restricții pe piața muncii pentru noi și bulgari.

Cursa de la Târgu-Mureș a avut ca destinație aeroportul Luton din Londra. Acolo, românii au fost primiți chiar de Ministrul Muncii din Marea Britanie, Keith Vaz, care a afișat un zâmbet prietenos.

Mai mult decât atât, interesat să afle mai multe despre scopul și durata vizitei, Ministrul Muncii, Keith Vaz i-a servit pe români și cu cafele.

Fotografii de la sosirea romanilor pe aeroportul Luton.

Potrivit publicației Daily Mail, primul român supus tunului de întrebări este dintr-un “sat transilvănean”, se numește Victor Spiresau, e căsătorit și are 30 de ani.

Bărbatul a oferit un răspuns curajos când a fost rugat de Ministrul Muncii, Keith Vaz să-și argumenteze sosirea pe tărâm britanic:

“Nu am venit să vă jefuiesc țara. Am venit să muncesc și apoi mă voi întoarce acasă. Aici ești plătit bine, în România nu.

Victor i-a mai spus ministrului britanic că în țara natală obișnuia să câștige 10 euro pe o zi de muncă în domeniul construcțiilor. Acum speră ca în Anglia să facă aceiași bani, dar într-o oră, lucrând la o spălătorie de mașini.

“Nu vreau să rămân aici. Vreau să-mi pot permite să-mi renovez casa și să-mi asigur un trai decent la mine în țară, pentru că acolo viața nu e așa scumpă”, a mai spus românul citat de Daily Mail.

Când Ministrul Muncii, Keith Vaz a afirmat “Cred că îți va fi dor de Transilvania…”, românul a răspuns prompt: “Îmi iubesc țara!”

Un alt român aflat în avionul care a aterizat azi în Anglia este medic de urgență. De-acum, Adrian Pop va salva viețile britanicilor, într-un spital din apropierea Londrei.

Cu toate acestea, și el a fost întrebat De ce Anglia?!

“Am ales Anglia pentru că aveți o limbă ușoară, pe care o cunosc déjà. Nu știu dacă voi rămâne permanent aici. Soția mea și fiul de cinci luni au rămas în România”, a spus medicul român.

Daily Mail mai notează că în același avion au mai fost un tânăr de 20 de ani care a spus că vrea să înceapă o viață nouă și un altul, de 27 de ani, stabilit la Londra, cu un job în marketing.

Deși au fost doar câțiva români care au ajuns în Marea Britanie în prima zi de ridicare a restricțiilor de pe piața muncii, oficialul britanic încă e de părere că se va confrunta cu un val de emigranți români și bulgari.

“Nu am văzut încă mulțimea de oameni care să cumpere bilete de avion cu destinația Anglia, pentru că e abia 1 ianuarie. Am fi fost surprinși dacă s-ar fi întâmplat altfel”, a spus Keith Vaz, citat de Daily Mail.

Ministrul a mai adăugat că în Marea Britanie locuiesc deja 141 000 de români și bulgari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Primii români în căutare de muncă au ajuns în Anglia. Cum au fost întâmpinați