Antena Meniu Search
x

Video Primul spital din România care intră în faliment. A fost modernizat cu 15 milioane de euro, iar acum nu mai are bani de salarii

Managerul spitalului din Târgu Cărbunești, din Gorj, a anunţat o premieră. Din păcate, nu vorbim de vreo performanţă medicală, ci de un dezastru financiar. Conducerea spitalului gorjean declară că banii s-au terminat iar angajaţii riscă să nu îşi primească salariile. Practic ar fi primul spital care ar putea intra în faliment. Angajaţi prea mulţi şi servicii medicale prea puţine. Iar de reorganizări nici măcar nu se pune problema acelaşi manager spune că nu e el în măsură să facă asta. 

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 18:06

Vezi și

Sorin Mehedinţi, manager spital: Suntem într-o situaţie foarte, foarte delicată din punct de vedere financiar din bugetul spitalului intră în salarizare. Nu pot să manageriez acest spital. Suntem depăşiţi.

Datoriile s-au dublat într-un an şi jumătate

Spitalul de urgenţă din Târgu Cărbuneşti, oraş cu 8.000 de locuitori, ar putea fi prima unitate medicală din România care îşi declară falimentul. Într-un an şi jumătate, de când conducerea a fost preluată de Sorin Mehedinţu, datoriile s-au dublat şi au ajuns la 4 milioane de lei. 

Georgiana Dinu, asistent medical, lider Sanitas Târgu Cărbunești: Ne-au spus că majoritatea banilor veniţi de la Casă se duc pe salarii, că avem o datorie. Ne-au spus ca sunt datorii la stat neplătite, adică socialele noastre, contribuţiile angajaţilor şi furnizori neplătiţi. 

Pe acelaşi subiect

Dănuț Birău, primar: Situaţia este generată de lucruri mai vechi, de faptul că după pandemie au rămas foarte mulţi angajaţi de pe perioada pandemiei în continuare în spital şi odată cu creşterea salariilor şi preţurilor la medicamente şi coroborate cu acele contracte în scadere pe care toate spitalele cred că le au, au dus la acumularea acestor datorii. 

Acum, spitalul din Târgu Cărbuneşti are peste 500 de angajaţi, dintre care 60 sunt medici. 

Spitalul funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate

Sorin Mehedinţi, manager spital: E mult spus reorganizare. Nu sunt eu genul să fac reorganizări. 

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Înseamnă că dânsul nu are ce să caute ca manager la un spital. E un spital care face servicii medicale foarte puţine, au doar 39% gradul de ocupare al paturilor şi în mod evident că dacă nu faci servicii medicale şi plateşti doar salarii personalului care este numeros înseamnă că e o problemă de management. 

Pentru pacienţi, însă, declaraţiile managerului au venit ca un şoc. 

Pacientă: Pai asta e problema mare. Cum să se închidă spitalul? Cine e de acord? Care e problema? Ne lasă să murim? 

Spitalul din Târgu Cărbuneşti asigură asistenţă medicală pentru o treime din populaţia judeţelului Gorj. Şi în ciuda problemelor financiare, a fost modernizat recent cu nu mai puţin de 15 milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Primul spital din România care intră în faliment. A fost modernizat cu 15 milioane de euro, iar acum nu mai are bani de salarii