Antena Meniu Search
x

Video Producţia de nuci de anul acesta, în scădere cu circa 30% faţă de 2021. Cu cât se vinde kilogramul

Un an cu mai puţină producţie, dar cu preţuri mari. Plantaţiile de nuci din ţara noastră nu mai sunt roditoare ca în anii trecuţi, iar asta are consecinţe în preţul de pe tarabele din piaţă sau în cel al produselor de patiserie. Kilogramul de miez de nucă se vinde acum cu preţ dublu faţă de anul precedent, între 40 şi 60 de lei.

Alin Stan
de Alin Stan

la 26.09.2022, 20:55

Vezi și

Producţia de nuci de anul acesta este în scădere cu circa 30% faţă de 2021, spun pomicultorii. Andrei deţine o suprafaţă de peste 8 hectare cu pomi în judeţul Prahova, iar fructele pe care le va aduna în acest an abia dacă îi acoperă cheltuielile de întreţinere. 

Andrei Tibescu, pomicultor: Producţia la nivel naţional este în scădere din pricina condiţiilor nefavorabile din primăvară. 

O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari în pieţe şi supermarketuri

O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari în pieţe şi supermarketuri. Kilogramul de nucă în coajă se vinde acum cu un preţ cuprins între 20 şi 30 de lei, cu cel puţin 10% mai mult faţă de anul trecut. O majorare de aproape 50% o simţim la miezul de nucă - costă peste 50 de lei kilogramul în Bucureşti.  Pomicultorii speră totuşi să-şi vândă fructele. Momentan, pe plan intern. 

Pe acelaşi subiect

Andrei Tibescu, pomicultor: Producţia nu se vinde organizat, se vinde momentan pe bucăţi. Se va vinde pe bucăţi la clientul final. 18-20 de lei vor fi anul acesta. 

Preţul este valabil doar direct la producător, pentru că el creşte ulterior cu circa 50%. Iar asta se traduce în costuri suplimentare pentru cei care fac produse de patiserie. Maria are o mică afacere de aproape 4 ani, iar anul acesta cumpără nucile la preţ aproape dublu. 

Maria Acristei, administrator patiserie: Preţul nucii a crescut de mult faţă de anul trecut.

Anul trecut cumpăram nucă cu un discount pentru că luam cantităţi, undeva la 35 de lei pe kilogram, iar anul acesta undeva la 45-50 de lei, în funcţie de calitatea nucii.

Astfel, dulciurile cu nucă s-au scumpit şi ele. 

Maria Acristei, administrator patiserie: Am crescut preţul cozonacului de la 70 de lei pe kilogram la 85. Momentan încercăm să găsim variante şi furnizori care să ne ajute să menţinem costul. La toate produsele am făcut o reindexare în primăvară şi probabil că vom mai face una undeva la începutul lunii decembrie sau mijlocul lunii noimbrie, în funcţie de cum evoluează piaţa preţurilor pe materii prime. 

Conform ultimelor date Eurostat, ţara noastră ocupa în 2021 primul loc în Uniunea Europeană la producţia de nuci, cu peste 60.000 de tone. Cea mai mare cantitate este produsă de China, reprezentând mai mult de 50% din producţia globală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Producţia de nuci de anul acesta, în scădere cu circa 30% faţă de 2021. Cu cât se vinde kilogramul