Video Produse mucegăite, expirate din 2015, şi peşti uitaţi în gheaţă şi sânge luni de zile, în meniurile din Delta Dunării
O vacanţă în mirifica Deltă a Dunării poate dăuna grav sănătăţii. Mâncarea din restaurantele unor hoteluri bine cotate e preparată în condiţii greu de imaginat, cu ingrediente mucegăite şi expirate chiar şi de şase ani. Inspectorii ANPC s-au luat cu mâinile de cap în faţa dezastrului, în timp ce angajaţii şi patronii ridică din umeri.
Delicioasele preparate atât de apreciate de turiştii care ajung în Delta Dunării pot ascunde multe secrete murdare. Dacă nimeresc în restaurantul nepotrivit, ceea ce li se recomandă ca peşte proaspăt poate fi peşte congelat, uitat în gheaţă luni bune şi plin de sânge.
În bucătăria restaurantului, angajaţii luaţi la bani mărunţi de comisarii de la Protecţia Consumatorului dau din umeri.
În lăzile frigorifice se ascund şi alte surprize pentru care trebuie să ai stomacul tare. Cei de la ANPC au găsit sarmale congelate dinainte de pandemie, care urmau să fie puse în oală. Când au deschis frigiderele, un miros pestilenţial s-a răspândit în bucătărie. Bucăţi întregi de salam mucegăit şi de brânză putrezită erau puse la păstrare, în aşteptarea clienţilor. Culmea descoperirii a fost o cutie cu ingrediente expirate încă din 2015. De şase ani.
Sorin Susanu, comisar șef ANPC: Este imposibil să existe vreo explicatie şi ca urmare nici nu poţi să asculţi vreo explicaţie.
- Ce au descoperit inspectorii ANPC în piscinele de pe litoral: clor în cantităţi industriale şi bacterii...
- Tone de băuturi depozitate în soare, confiscate de ANPC. Vin roze, tinut la 38 de grade, dublu faţă de...
- Control la micii de la Dedulești: 4 din 5 operatori au fost închiși temporar, zeci de kilograme de mâncare...
Au fost confiscate 41 de tone de alimente neconforme
Peste 50 de firme au fost verificate în ultimele patru zile la Murighiol. Câteva dintre cele cu probleme sunt restaurantele unor hoteluri cu multe stele, preferate de turişti.
Sorin Susanu, comisar șef ANPC: Discutăm de peste 41 de tone de produse alimentare neconforme care au fost oprite de la comercializare.
Pe litoral, alte bucătării, aceleaşi nereguli. Într-un restaurant din Năvodari, mizeria e de nedescris. Mâncarea e gătită pe un aragaz plin de grăsime, iar chiuvetele sunt înfundate şi pline de apă murdară.
Şefii se apără. Nu ar fi aşa de grav cum se vede, asta deşi restaurantul a mai fost amendat de curând pentru aceleaşi probleme.
Administrator: Dacă era ultima cârciumă posibilă sau spuneai, băi, jegul de pe lume... Nu e la norme, poate, sută la sută.
Nereguli la plimbarea cu barca pe mare
Riscantă poate fi nu numai mâncarea, ci şi distracţia. Dornici de o plimbare cu barca pe mare, turiştii îşi pun în pericol chiar viaţa.
Sorin Susanu, comisar șef ANPC: Eu am văzut la un moment dat că dumneavoastra în aceste ambarcatiuni aţi primit niste persoane supraponderale. Sunt convins ca nu aveţi veste speciale de persoane de peste 120 de kg.
Bărbatul a avut noroc. Nu a primit nicio amendă. A fost doar o vizită de informare şi i s-au făcut recomandări, pe care comisarii le dau tuturor firmelor înainte de controale. Aşa că va avea timp să remedieze problemele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰