Antena Meniu Search
x

Video Produsul alimentar "inofensiv" care ar putea provoca dependență ca drogurile și țigările

Irezistibile precum tutunul şi drogurile. Noi studii făcute de cercetători arată că dulciurile, îngheţata, chipsurile şi mezelurile - pline de carbohidraţi şi grăsimi - ar putea da dependenţă precum fumatul şi drogurile. Stimulează secreţia de dopamină în creier, adică hormonul fericirii. De aceea, dorinţa de a le mânca din nou şi din nou devine greu de stăpânit.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 17.10.2023, 20:31

Vezi și

E sfatul nutriţioniştilor pentru cei care obişnuiesc să mănânce chiar şi o pungă de chipsuri odată. Un pachet de snaskuri care cântăreşte 200 de grame are, însă, peste o mie de kilocalorii, adică mai mult de jumătate din necesarul zilnic.

Alex Prunean, reporter Observator: Acasă, la cinema sau la birou, cu siguranţă aţi păţit măcar o dată să începeţi o pungă de chipsuri şi să o terminaţi fără să vă daţi seama sau să vreţi să vă opriţi, dar fără succes. Aditivii din compoziţie, spun specialiştii, declanşează în corpul nostru o creştere bruscă a dopaminei, iar mai apoi o scădere - exact ca într-un carusel - lucru pe care, involuntar, creierul nostru şi-l va dori la nesfârşit.

Românii mânâncă anual peste 21.000 de tone de chipsuri

Mulţi îşi recunosc poftele nestăpânite.

Pe acelaşi subiect

Tânără: Când mă puneam să mă uit la un film, deschideam o pungă şi pur şi simplu mâncam punga în vreo duă trei minute pentru că nu eram atent la ce fac.

Snacksurile, alături de îngheţată, bomboane, ciocolată şi chiar mezeluri ori produse de patiserie sunt pe lista alimentelor care pot da dependenţă prin ingredientele pe care le conţin, spun medicii britanici. Aceştia compară consumul excesiv al produselor procesate cu adicţia de droguri şi nicotina din ţigări.

Ioana Mesea, nutriţionist: Carbohidraţii simpli, zaharurile, grăsimile şi, de cele mai multe ori, şi sare. Această combinaţie activează centrul plăcerii creierului. Poate declanşa boli cardiovasculare, obezitate, chiar şi boli oncologice şi diabet zaharat de tip 2.

Avalanşa de dopamină poate fi obţinută şi din plimbări în aer liber, activităţi fizice sau interacţiunea socială, spun specialiştii.

Pentru că nu au cum să dispară de pe rafturile magazinelor, singura modalitate de a şti ce produse să alegem este să ne informam. Au fost chiar discuţii ca pe ambalajele produselor ultraprocesate să apară avertismente exact ca în cazul pachetelor de ţigări, de exemplu "Acest produs poate dăuna sănătăţii"

La nivel mondial, 14% dintre adulţi şi 12% dintre copii sunt dependenţi de alimente ultraprocesate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Produsul alimentar "inofensiv" care ar putea provoca dependență ca drogurile și țigările