Antena Meniu Search
x

Video Carnea de porc se va scumpi până în luna decembrie. Specialiştii explică de ce plătim mai mult, deşi cererea a scăzut

Carnea de porc e tot mai puţină şi mai scumpă. Fenomenul nu se întâmplă numai la noi, ci în toată Europa. Producţia a scăzut, la fel şi cererea. Aşa că unii se îndreaptă spre alte produse mai ieftine. Specialiştii din industria alimentară spun că ar trebui să ne aşteptăm ca preţurile să mai crească, pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile de iarnă. 

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 19:45

Vezi și

În pieţe, carnea de porc nu mai e atât de căutată. O confirmă chiar vânzătorii. 

Iulia Ion, vânzătoare: Vânzările sunt slabe. Cel mai mult în weekend. Sâmbăta-duminica. Colaborăm cu Piteşti, abatorul de la Bascov. E carne românească, întotdeauna am avut carne românească. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Consumul de carne de porc tot scade. Asta în contextul în care această carne se tot scumpeşte. Faţă de anul trecut, creşterile de preţuri sunt de 14%. Aşa că românii se orientează către alte sortimente de carne, cum ar fi cea de pui. 

Consumul cărnii de porc, scăzut şi în alte state din Europa

Pe acelaşi subiect

Iar diferenţele între cele două categorii sunt semnificative. Spre exemplu, în timp ce un kilogram de pulpă de porc costă 23 de lei, un kilogram de pulpe de pui ajunge la 16 lei. Tendinţa de scădere a consumului se vede şi la nivel european. Şi producţia e mai mică. În prima jumătate a anului s-a înregistrat o scădere cu 8,6% faţă de anul anterior. 

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Principala cauză e pesta porcină. Şi faptul că astăzi cel mai mare crescător de animale e China. Ori, în condiţiile astea, se joacă o carte importantă pe piaţa europeană. 

Iar efectele se văd şi la noi. Nu avem suficiente animale, aşa că aducem peste 80% din carne din afară. 

Abatoarele locale aliniază preţurile cu cele aduse din import

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Toţi procesatorii se îndreaptă către importuri. Iar carnea noastră merge în halele din pieţe, în magazinele de carne care cumpără de la crescătorul român. 

Ioan Ladoşi, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România: Având în vedere faptul că importăm foarte multă carne de porc, vă daţi seama că imediat preţurile se aliniază la partea de cerere şi ofertă pe plan european. 

Ne aşteptăm să plătim şi mai mult pentru carnea de porc, până în decembrie. 

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Un 10 până spre 15% va fi o creştere a preţului în continuare.

România importă cea mai multă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Carnea de porc se va scumpi până în luna decembrie. Specialiştii explică de ce plătim mai mult, deşi cererea a scăzut