Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Produsul de make-up care devine interzis. Poate afecta sănătatea: "La mine nu există! Îl folosesc zilnic"

Machiajul de seară şi unghiile cu sclipici vor rămâne amintire. Comisia Europeană interzice vânzarea produselor de înfrumuseţare care conţin particule strălucitoare. Iniţiativa va intra în vigoare luna aceasta şi face parte din planul Uniunii Europene de a reduce cu o jumătate de milion de tone cantitatea de microplastice care ajung în mediul înconjurător.

de Redactia Observator

la 10.10.2023 , 20:19

Strălucirea va dispărea din trusele de make up.

"În viaţa cotidiană e folosit cel mai des în realizarea unui machiaj, mai ales pentru machiajul de seară, unde este, de altfel, şi piesa de rezistenţă. Doar că de acum devine o piesă de rezistenţă interzisă", spune Clara Mihociu, reporter Observator.

Makeup artist: Îl folosim pentru machiaje mai mult, pentru unghii. Dă un aspect foarte frumos, mai ales la evenimente, la ocazii speciale, la ţinute.

Vezi și

Reporter: Există machiaj fără sclipici?

Pe acelaşi subiect

Tânără: La mine nu există! O să rămân cu ce am până acum. În primul rând, îmi place foarte mult şi îl folosesc zilnic.

Comisia Europeană vrea să interzică sclipiciul pentru că e unul dintre microplasticele care poluează masiv planeta.

Unii make-up artişti au găsit deja soluţii alternative

Brânduşa Bordeianu, make-up artist: Vom căuta soluţii. Există alte texturi frumoase pe care noi le folosim, cum ar fi acele texturi sidefate sau unele cu irizaţii, cameleonice. 

Aplicarea pe piele sau pe unghii a unor astfel de produse cosmetice ne poate afecta în mod direct sănătatea. Alteori, particulele strălucitoare pot ajunge în organism şi fără să ne dăm seama.

Dr. Crihan Elena Crihan, medic primar dermatolog: Pulberele dacă sunt foarte fine, putem să ne inhalăm. Se pot absorbi la nivelul pielii, în special dacă pielea nu este intactă. Când folosim machiaje care conţin sclipici, când le îndepărtăm, acestea vor ajunge în canalizare, în apă şi de acolo în mediu

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică: Microplasticele sunt foarte mici. De dimensiune de până la un micrometru, ajung până spre 5 mm. Zilnic sunt aproximativ 300 se astfel de microparticule pe metru pătrat.

Articole care ar putea fi scoase de pe piaţă

Pe lista articolelor care ar putea fi scoase de pe piaţă sunt detergenţi, parfumuri, creme exfoliante, materiale folosite la construcţia terenurilor de sport artificiale şi chiar jucării.

Potrivit unui studiu, oamenii consumă între 39.000 şi 52.000 de particule de micro plastice în fiecare an. O parte dintre acestea provin, conform uniunii europene chiar din sclipiciul care este folosită în unele cazuri zilnic. În industria de make-up, ne vom lua adio de la sclipici. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Produsul de make-up care devine interzis. Poate afecta sănătatea: "La mine nu există! Îl folosesc zilnic"