Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Proiect de lege: Victimele violenţei domestice ar putea folosi locuinţele sociale. "Este nevoie de sprijin ca să facă tranziţia spre o viaţă independentă"

Locuinţele sociale şi de necesitate vor putea fi folosite şi de victimele violenţei domestice. Este hotărârea luată de parlamentari, care au adoptat un proiect de lege în acest sens. O măsură necesară, spun asociaţiile împotriva violenţei domestice, pentru că, de cele mai multe ori, victimele sunt nevoite să părăsească locuinţele deţinute de partenerii violenţi. 

de Andre Rotaru

la 11.07.2022 , 08:15

Victimă: Am fost trezită la realitate în momentul în care copilul a sunat la 112: "Să vină poliţia că tati o omoară pe mami!". Eu am plecat cu copilul şi cu ce aveam pe noi. Atât. Nici măcar actele nu le-am avut. 

O nouă viaţă în locuinţe sociale

Este drama trăită de o tânără din Bucureşti, agresată de soţul ei. Atunci când a vrut să pună capăt calvarului, şi-a dat seama că rămâne fără acoperiş deasupra capului. 

Vezi și

Victimă: Am avut susţinerea fratelui, am stat la el, m-a susţinut o perioadă. După susţinerea fratelui am fost susţinută de puterile proprii. 

Pe acelaşi subiect

În prezent, după apelul la 112, agresorul poate fi forţat de poliţişti să părăsească locuinţa, chiar dacă aceasta îi aparţine. Măsura este însă temporară, iar victimele ajung, până la urmă, să fie şi ele nevoite să plece. 

Simona Vioculescu, asociaţia Necuvinte: Dacă în acea casă stau mai multe familii, cum se întâmplă, pe generaţii, este familia lui şi nu o vor în acea casă atunci se poate apela la un centru pentru persoanele victime violenţei în familie sau centrele maternale. Aici este o problemă pentru că nu sunt suficiente adăposturi. 

Noua lege le va permite victimelor să se mute în locuinţe de necesitate sau în cele sociale, care aparţin de primării. În cazul locuinţelor sociale, se plăteşte o chirie mai mică decât preţul pieţei, subvenţionată de stat. 

Oana Ţoiu, iniţiator: Este nevoie de sprijin ca să facă tranziţia spre o viaţă independentă care nu mai depinde de veniturile agresorului sau nu mai depinde de proprietatea acestuia. 

Doar că locuinţele sunt puţine, iar cele mai multe sunt deja ocupate. 

Andre Rotaru, reporter Observator: Ca să înţelegem cât de delicată este situaţia, peste 240 de locuinţe sociale noi ar trebui să fie finalizate în sectorul 6, până la finalul acestui an. Însă, cei de la primărie spun că, imediat cum vor fi finalizate, ele vor fi deja ocupate şi alte câteva zeci de persoane vor rămâne în continuare fără o locuinţă alocată. 

Viceprimar sector 6: În cazul în care mâine noi am deschide acest obiectiv de investiţii, din cei 288 de deponenţi, 242 ar primi locuinţe.      

Oana Ţoiu, iniţiator: Autorităţile locale trebuie, în urma legii, să îşi actualizeze propriile regulamente. E nevoie şi de mărirea spaţiului locativ. 

Neoficial, în Bucureşti ar fi în jur de 200 de locuinţe de necesitate. Prea puţine pentru numărul mare de victime. În restul ţării, însă, situaţia este alta. 

Oana Ţoiu, iniţiator: Pentru 2000 de locuinţe de necesitate anul trecut au fost doar 1100 de cereri. Ştim că există aceste apartemente care nu sunt folosite integral pe toată durata anului. 

Proiectul de lege a fost adoptat şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. 

Andre Rotaru Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Proiect de lege: Victimele violenţei domestice ar putea folosi locuinţele sociale. "Este nevoie de sprijin ca să facă tranziţia spre o viaţă independentă"