Antena Meniu Search
x

Video Proprietara terenului retrocedat din IOR, defrişat masiv între timp, are 88 de ani şi locuieşte într-o "garsonieră". Avocat, după amenda record: "Dânsa şi Mark Zuckerberg..."

Amendă istorică - 35 de milioane de euro - pentru proprietarul zonei retrocedate din parcul IOR din cauza defrişărilor. Pe 9.000 de metri pătraţi au dispărut copacii şi iarba. Proprietar în acte este o femeie de 88 de ani, reprezentată de o casă de avocatură, care nu a vrut să comenteze situaţia. În paralel, autorităţile locale luptă în instanţă pentru a dovedi că retrocedarea din 2005 a fost ilegală.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.11.2023, 11:39

Vezi și

După 18 ani de procese în instanţă, proteste şi sancţiuni, scandalul legat de parcul IOR continuă. Pe 9.000 de metri pătraţi din zona retrocedată au dispărut copacii şi iarba iar terenul este acum nivelat. Primăria Capitalei a dat o amendă-record proprietarului: 35 de milioane de euro.

Cine e proprietara terenului retrocedat din IOR. Are 88 de ani şi stă la garsonieră

Autorităţile spun că pomii au fost smulşi din rădăcină de o firmă privată care vrea să construiască un parc de distracţii, fără autorizaţii. "Este vorba de reducerea suprafeţelor de spaţiu verde. Am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Proprietarul terenului este o femeie de 88 de ani care locuieşte într-o "garsonieră" din sectorul 3. Avocatul care o reprezintă nu a vrut să spună dacă va contesta sau nu amenda. "Dânsa şi Mark Zuckerberg ce primesc amenzi de milioane. Nu am niciun punct de vedere. Eu nu am mandat să comentez nimic", spune avocatul proprietarei terenului retrocedat.

Pe acelaşi subiect

"În momentul în care litigiul se termină şi ceea ce vrem noi, contestaţia să fie respinsă, această sumă poate să fie executată de municipalitate", a precizat Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Un astfel de proces poate dura mai bine de un an. Între timp, poliţiştii puşi să păzească zona nu reuşesc să îi prindă pe cei care defrişează şi dau foc copacilor.

"Suprafaţa fiind foarte mare, există riscul în continuare să îi pierdem pe acesti făptaşi", spune Eduard Stroe, director Poliţia locală Bucureşti. "A ars ultima dată noaptea, pe la 11 şi ceva, pe acolo, în spatele bisericii. Mi-a fost tare teamă să nu ardă si biserica", povesteşte un bucureştean.

Povestea terenului retrocedat din parcul IOR

Povestea terenului începe în 1921 când zona era agricolă şi era deţinută de un privat. În 1945 a fost expropriat şi terenul a rămas la stat până după 1989. În 2005 terenul a fost retrocedat în baza legii 10 din 2001. Autorităţile locale susţin retrocedarea a fost ilegală şi cer anularea în instanţă.

Astăzi, primarul de sector şi edilul Capitalei au avut alte lucruri de împărţit. 

Primăria de sector a pierdut deja procesul pentru terenul retrocedat din IOR. Acum, îşi încearcă norocul şi Prefectul Capitalei. "Considerăm că există motive clare de nelegalitate", susţine Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei.

Dacă nu va funcţiona, autorităţile mai au o singură variantă. "Ultima soluţie ar putea să rămână aici exproprierea pe motiv de interes public. Adică Primăria Capitalei să ceară de la proprietara în vârstă de 88 de ani cele 12 hectare retrocedate în 2005 în schimbul unei sume de bani", transmite Andreea Milea, reporter Observator.

De-a lungul timpului, locuitorii din zonă au protestat pentru recuperarea zonei retrocedate şi pentru transformarea ei în parc public. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Proprietara terenului retrocedat din IOR, defrişat masiv între timp, are 88 de ani şi locuieşte într-o "garsonieră". Avocat, după amenda record: "Dânsa şi Mark Zuckerberg..."