Antena Meniu Search
x

RAPORT ALARMANT. Ce s-ar întâmpla în România în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe Richter!

Cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter care a avut loc azi noapte în Vrancea reaprinde descuțiile despre un seism de mare magnitudine care s-ar putea produce în ţara noastră și efectele devastatoare asupra populației.

Cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter care a avut loc azi noapte în Vrancea reaprinde descuțiile despre un seism de mare magnitudine care s-ar putea produce în ţara noastră și efectele devastatoare asupra populației.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, în această dimineață, la ședința Consiliului General al Municipiului Bucureşti că, deşi cutremurul din noaptea trecută nu a făcut victime omeneşti şi nici pagube materiale, este nevoie de o colaborare cu Guvernul pentru deblocarea programului de consolidare a clădirilor înscrise în clasa I de risc seismic.

Recent, MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada 2016 – 2025, care dezvăluie o situație alarmantă. 

Conform documentului, în cazul unui cutremur puternic, asemenea celui produs în 4 martie 1977, care a avut magnitudinea 7,2 pe scara Richter, 75% dintre dintre români ar fi afectaţi.

Pe acelaşi subiect

"România are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice și mai puțin în părțile de nord — vest și vest ale țării. Edificator în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România și urmările acestora.

Amintim cutremurul din 4 martie 1977 care a provocat 1.570 morți, peste 11.300 răniți, 35.000 familii sinistrate și 32.900 locuințe prăbușite sau grav avariate și cutremurul din 10 noiembrie 1940 care a cauzat circa 1.000 morți și 4.000 răniți.

Riscul de producere a unui cutremur major se menține, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuiește 75% din populația României", se arată în raportul publicat pe site-ul MAI.

Infrastructura din multe zone una "critică", iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau absente, IGSU fiind afectat de o "serie de probleme recurente":

- creșterea insuficientă a capacității operationale și de raspuns in raport cu necesitătile societatii și cu exigentele cetățenilor, ca urmare a alocării in ultimii ani a resurselor financiare pe principiul suficientei;

- executarea misiunilor de interventie la incendii cu tehnica specifică, avand o uzură morală și fizică accentuată (56% din tehnica de interventie are vechimea in serviciu mai mare de 20 ani);

- creșterea numărului, diversitătii și sensibilității interventiilor (in anul 2015 s-a raspuns la 342.161 solicitări de asistenta medicală de urgenta și descarcerare, in creștere cu 11% față de 2014 și 7.312 interventii pentru asistenta persoane, in creștere cu 12% raportat la numéărul interventiilor din 2014, insumând un consum de resurse umane de 965.162 ore), in conditiile in care resursa umana se confruntă cu nevoia de adaptare continua a competentelor (2-3 specializari: medicală, stingere incendii, scafandri, alpinisti, CBRN etc.);

- parcurgerea unui proces de imbătrânire graduală și sistematică a efectivelor și de pierderi de personal (in anul 2025 doar 6,4% din totalul efectivelor va avea vârsta mai mică sau egală cu 35 de ani, iar in ceea ce privește raportul intrărilor și ieșirilor din sistem, din anul 2009 până în anul 2015, am asistat la o scădere a corpului subofiterilor in procent de 13%);

- lipsa unei dotari și a unei pregatiri adecvate care să permită un răspuns eficient pentru următoarele tipuri de risc și misiuni: cutremure, inundatii, accidente CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), situatii necesitând interventia de urgență in sistem integrat in apele teritoriale (incendii, căutare-salvare etc);

- necesitatea acoperirii de noi competente în domeniul situatiilor de urgență;

- intârzieri in promovarea unui management al performantei in cadrul activității

curente a institutiei.

Potrivit analizei, salvatorii sunt vulnerabili în caz de cutremur şi este nevoie de investiţii în instruire, dar mai ales de achiziţia de echipamente necesare salvării.

La capitolul vulnerabilităţi, se menționează că în cadrul IGSU a fost identificată "lipsa unor stocuri de materiale şi tehnică necesare gestionării unor situaţii de urgenţă majore (ex.cutremur)".

"Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare", se mai arată în raport.

Întreg documentul M.A.I poate fi consultat AICI

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » RAPORT ALARMANT. Ce s-ar întâmpla în România în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe Richter!